Прочитај ми чланак

Спалио двоје Срба на кућном прагу, добио 5 година!

0

0sud_cekic(Телеграф)
Супружници Дамјанић убијени су 11. августа 1995. године у месту Прокљан код Скрадина. Бачелић је брачни пар убио, а затим су тројица припадника његовог вода наслагали даске и гране испод Дамјанића и запалили их.

Командант вода извиђачке јединице 113. Бригаде хрватске војске у доба “Олује” Божо Бачелић осуђен је у Сплиту на јединствену казну од пет година и десет месеци затвора због убиства супружника Николе и Милице Дамјанић и ратног заробљеника Вука Мандића.

Некадашњи припадници вода, у доба злочина Анте М., Лука В. и Јурица Р. ослобођени су оптужбе за ратни злочин, односно, учествовање у ликвидацији Мандића, док је судија Ивона Рупић за помагање приликом егзекуције супружника Дамјанић донела одбијајућу пресуду због застаревања предмета, пренео је Индеx.хр.

Супружници Дамјанић убијени су 11. августа 1995. године у месту Прокљан код Скрадина. Бачелић је водио вод на чишћење терена, а Дамјаниће је убио на кућном прагу. Тројица припадника вода затим су наслагали даске и гране испод Дамјанића и запалили их.

Заробљени припадник крајишке војске Вук Мандић убијен рафалном паљбом два или три дана пре у засеоку Мандићима у општини Кистање.

Сви оптужени су 2002. године били ослобођени на првом суђењу, али је Врховни суд предмет вратио на поновно суђење. Бачелић је нестао, па је за њим 2007. године расписана потерница. Почетком прошле године ухапшен је у Немачкој.

Саво Штрбац из удружења “Веритас” истиче да је право име Боже Бачелића – Реџепи Ђинђић.

„Име и презиме је променио почетком деведесетих и постао је убица Срба. И сада се остварује она изрека да је “већи католик од папе”. Срби који су страдали као ова породица Дамјанић погинули су на најгори могући начин. Постоје различити видови убистава, а ово је управо ритуално убиство који човека треба да сведе на ниво животиње. Овај брачни пар су убили на кућном прагу и запалили. Ово је нова казна за убиство које нема везе са ратом. За ово кривично дело је могао добити од пет до 20 година. Добио је скоро минимум и то је срамотно“, каже Штрбац за “Блиц”, истичући да не зна какве је олакшавајуће околности суд ценио јер оне не постоје.