Прочитај ми чланак

Будимпешта: Стотине Мађара пред амбасадом Србије

0

budimpesta(Бета)

Поводом 4. јуна, дана који се у Мађарској однедавно обележава као Дан националног јединства и „опоравка од тријанонске трауме“, 2.600 средњошколаца ће се међусобно посећивати у Мађарској, Румунији, Украјини и Србији.

Реч је о програму Савеза „Ракоци“, у оквиру којег ће бити организоване екскурзије на Дан националног јединства, пренео је информативни портал „Војводина данас“ (Вајдасаг Ма, www.vajma.info).

Тријанонским споразумом из 1920. године, Мађарској су, као страни-губитници у Првом светском рату, одузете две трећине територије и трећина становништва.

А поводом годишњице тог споразума, јуче је у Будимпешти одржан и протестни скуп у организацији екстремистичког Омладинског покрета 64 жупаније који се залаже за ревизију Тријанонског споразума, на шта упућује и назив тог ултрадесничарског покрета, јер је Мађарска пре Првог светског рата, у оквиру Аустро-Угарске Монархије, имала 64 жупаније.

На скупу је говорио и посланик ултрадесничарске странке Јобик у парламенту Мађарске Тамаш Нађ Гауди, који је затражио ревизију Тријанона и поручио да „нико не треба да верује да ће се Мађари смирити са овом ситуацијом“.

Он је рекао да је захтев за територијалном аутономијом Мађара у суседним земљама „само минимум“, јер сваки народ у централно-источној Европи располаже правом на самоопредељење, „изузев Мађара у Карпатској низији“.

Нађ Гауди је казао да је Мађарска 2005. године починила „историјски грех“, јер није уложила вето на улазак Румуније у Европску унију и додао да се не сме догодити „иста грешка поводом приступања Србије ЕУ“.

„Пријем Србије треба блокирати све док се не испуне оправдани захтеви Мађара у Јужним крајевима“, поручио је Нађ Гауди. „Јужни крајеви“ су назив који мађарски националисти користе за Војводину.

Учесници скупа су формирали поворку и окупили су се прво пред амбасадом Србије у Будимпешти, а затим и пред амбасадама Румуније и Словачке.