Прочитај ми чланак

Локални избори у Зајечару: Велика туча присталица СНС и УРС

0

zajecar_izbori

(Вечерње новости)

На бирачком месту Велика Јасикова у општини Зајечар, где се у недељу одржавају ванредни локални избори, дошло је до физичког обрачуна и то бирачко место је сада затворено, рекао је Тањугу портпарол Уједињених региона Србије Марко Селаковић.

Према његовим речима, контролор УРС је задобио тешке телесне повреде, а повређено је још троје грађана који су у том тренутку изашли на гласање.

„Те информације нису званичне, чекамо потврду полиције шта се догодило“, рекао је Селаковић.

У полицији су за Тањуг рекли да су обавештени о дешавањима, али да ће званичне информације бити објављене сутра.

Селаковић је „апеловао да се смире страсти како би Зајечарци могли без страха да изађу на изборе и остваре своја права“.

У изборним штабовима СНС, ДС и СПС Тањугу су потврдили да се на том бирачком месту догодила туча, да је полиција интервенисала и да је то бирачко место за сада затворено.

У тим изборним штабовима нису могли да прецизирају ко је учествовао у тучи и када ће изборно место бити отворено.

У изборној трци су и коалиција „ДСС-Двери“, Демократска странка, Српска радикална странка и две групе грађана „Заокрет“ – Драгослав Ђокић и „За Зајечар“ – др Властимир Бађевић.

Предизборна кампања била је бурна, било је међусобних оптужби и физичких обрачуна локалних активиста, а полиција је уводила „појачана предизборна дежурства“.

Зајечар и околину су посетили и лидери страначких централа, највиђенији страначки функционери су „прешпартавали“ град и околину, а на локалним медијима преовладавале страначке поруке.

Град је био облепљен страначким плакатима, партијски барјаци су се вијорили на сваком кораку, а нису изостали ни позиви међународним и домаћим организацијама као и републичким медијима да надгледају и извештавају о изборном току.

Упркос жестоким сукобима локалних активиста, из страначких централа су истовремено стизале поруке да то нема везе са радом владе и да је реч о надметањима локалног карактера.

Потпредседник СНС Братислав Гашић изјавио је у недељу да су на бирачком месту Велика Јасикова, у општини Зајечар где се одржавају ванредни локални избори, активисти УРС напали две активисткиње Српске напредне странке.

„То се догодило када су наше активисткиње носиле сендвиче и сокове чуварима кутија, а према информацијама са којима располажем у току је претрес аутомобила тих активиста и према за сада незваничним информацијама код њих су пронађене бејзбол палице“, рекао је Гашић Тањугу.

Коментаришући изјаву народне посланице ЛДП Радмиле Геров која је рекла да је СНС данас довела „гомилу батинаша“ који пресрећу грађане, малтретирају их и прете, Гашић је рекао „да то апсолутно није тачно“.

Он тврди да су у Зајечару присутни само активисти СНС из тог града, а „треба видети колико је УРС-ових батинаша из Крагујевца овде“.

„То се лако може видети по аутомобилима са крагујевачким таблицама који су у Зајечару“, рекао је Гашић.

Раније, портпарол УРС Марко Селаковић рекао је Тањугу да је на бирачком месту Велика Јасикова тешке телесне повреде задобио контролор УРС, као и да је повређено још троје грађана.

У Зајечару су данас у току ванредни локални избори, на којима ће се 55.281 уписани бирач опредељивати за једну од девет изборних листа.

НИЧИЋ: НИСАМ ПРИВОЂЕН

Кандидат за градоначелника Зајечара Уједињених региона Србије (УРС) Бошко Ничић изјавио је после гласања да се поново појавио велики број активиста Српске напредне странке (СНС) који су доведени са стране и да је ТВ Бест објавила лажну вест да је у току ноћи привођен. ТВ Бест крши сва правила већ више од годину дана, објављује лажне вести да сам ноћас привођен, рекао је Ничић, саопштио је УРС.

„Нити је било потребе да будем приведен, нити је било таквих ствари које су они објавили, да је било плењено некакво брашно, зејтин итд. Очито је да онај који губи користи сва средства како би преокренуо бираче и то последњег дана. Мислим да је то ружно. Да је срамно да се ради ово у Зајечару“, рекао је Ничић.

„Ја се искрено надам да ће заиста у изборном дану све протећи регуларно и да то што су планирали да раде у Зајечару неће успети“, рекао је он.