Прочитај ми чланак

Како је Србија постала првак Европе у фудбалу?

0

reprezentacija

(Телеграф.рс)
Професионални фудбалер, али и предводник селекције Србије на европском првенству за децу са специјалним потребама, Жељко Стајчић прича за Телеграф, како је бити вођа тима који је освојио титулу европског првака, на који начин помаже тој деци, али и чиме су га задивили ти момци…

Особама са специјалним потребама, као и другим људима, припадају сва људска права, међу којима и право на живот, рад и срећу. Специјална олимпијада је међународна организација која подстиче људе са менталним потешкоћама да се активирају и укључе у живот шире заједнице.

У оквиру програма „Уједињени“, Специјална олимпијада је организовала европско првенство у фудбалу, на коме је учествовала и репрезентација Србије и постала првак Европе!

– Право учешћа на турниру имала су деца са посебним потребама, али и деца из редовне популације узраста од 16 – 23 године. Организација Специјалне олимпијаде Србије, доделила је граду Панчеву да представља нашу земљу на овом првенству, а деца су изабрана из специјалне школе Мара Мандић у Панчеву и бивших ученика ОШ Мика Антић, из које су изабрани чланови екипе из редовне популације – рекао је гост Телеграфа и капитен репрезентације Србије Жељко Стајчић.

– Ми покушавамо да, деци са специјалним потребама, кроз дружење, причу и игру живот учинимо лепшим, што се најбоље види кроз њихов осмех .

Уз помоћ Фудбалског савеза Србије и Министарства омладине и спорта, који су обезбедили комплетну фудбалску опрему, пут и смештају врхунског квалитета, наш тим је отпутовао у Варшаву на првенство Европе, на коме су остварили феноменалан успех. Постали су прваци Европе!

sr 2

На турниру је учествовало 12 селекција, а на путу до титуле, наши фудбалери су са Мађарима играли нерешено, а победили Турску, Литванију, Словачку и у финалу Румунију.

– Приоритет на оваквим догађајима је дружење и задовољство свих учесника, а резултат је углавном у другом плану. Ипак, када смо дошли у позицију да се боримо за титулу европског првака, сви у тиму смо желили да је освојимо, у чему смо и успели – рекао је поносни капитен.

Прваци Европе у фудбалу за децу са специјалним потребама постали су: Немања Зубовић, Стефан Стајчић, Милош Ракић, Лазар Ђурић, Никола Станковић, Миљан Младеновић, Марко Милосављев, Мартин Лабат, Стефан Панајотов, Марио Гудан, Марко Петковић, Дејан Богуновић, Бојан Јакимовски, Бранко Репак, Урош Радосављевић, Јован Радојковић , Жељко Стајчић, предвођени тренерима: Миодрагом Максимовићем, Драганом Јовановићем, Горданом Крстић и Снежаном Савковић.

Осим титуле најбољих у Европи, овим резултатом играчи су обезбедили пласман на светско првенство за децу са специјалним потребама у Бразилу 2014. године. Сваки гол на првенству Европе играчи свих селекција су прослављали као да су освојили светско првенство, преноси утиске наш саговорник.

– Толико жеље, воље и радости имају ти момци да сам ја просто одушевљен. Тренирам фудбал 15 година али одлазак на ово првенство и ови момци су ми отворили очи. Показали су ми да игра и уживање у истој може да изазове радост и срећу, а не да се само играчи боре на терену због огромних сума новца, што је реалност у данашњем фудбалу – рекао је Стајчић.

КАРЕМБЕ И ЗЕВЛАКОВ АМБАСАДОРИ СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ

Целокупно првенство било је организовано у циљу промоције и указивања значаја особама са специјалним потребама. Својим присуством турнир су увеличали и амбасадори Специјалне олимпијаде фудбалери, Кристијан Карембе и Мартин Зевлаков који су искористили прилику да се друже са децом.

Правила фудбалске игре за децу са специјалним потребама незнатно се разликују од правих. Игра се 11 на 11 велики фудбал, два пута по 25 минута, а у сваком тренутку на терену морају бити шест играча са специјалним потребама и пет из редовне популације. Сваки играч на терену мора да проведе барем пет минута. Када се врше измене, момка из популације са посебним потребама, мозе заменити играч из исте популације, тако да однос на терену увек буде исти.

У досадашњој професионалној каријери 22. годишњи Жељко Стајчић играо је у млађим категоријама Динама из Панчева, Долини Падина, а опробао се и у иностранству, у држави Оман.

– Главна одлика фудбала у Оману су брзина и борба, док играчи нису технички најбоље обучени. Мана домаћих играча, је начин тренирања, јер нису навикли на рад. Само воле да играју на два гола, а када је у питању „суво“ трчање, на то их је тешко натерати. Тренирају једном дневно, а и то је за њих мучење, док смо ми, професионалци из Европе, радили два тренинга, често индивидуално, па нисам видео могућност напретка – рекао је Стајчић.

sr 3

Током шестомесечног играња на арабијском полуострву , успео је да помогне клубу Сохар да се пласира у полуфинале Султановог купа, што је најбољи резултат у историји клуба. Ипак, поред фудбала, у муслиманској земљи на блиском истоку, упознао је и нову културу, али и неке необичне обичаје за наше просторе.

– На сваком стадиону, постоји просторија где играчи могу да се моле. Оно што је интересантно, они своје молитве обично обављају на полувремену утакмица због чега углавном касни почетак другог дела игре – рекао је Стајчић.

Последњу сезону млади Панчевац одиграо је у екипи Долини Падина, са којом је успео да се као шампион пласира у Прву лигу Србије. Интересовање за Стајчића показли су клубови из грчке и турске, а уколико се трансфер у неки од клубова из тих земаља реализује, млади фудбалер би остварио сан, да се опроба у европским оквирима, ван наше земље.