• Почетна
  • СПОРТ
  • Како је освојена 12. узастопна титула Партизана: Једна лопта стално вукла у амбис (2)
Прочитај ми чланак

Како је освојена 12. узастопна титула Партизана: Једна лопта стално вукла у амбис (2)

0

partizan-cska_620x0
Фортуна је стајала на страни ЦСКА из Москве, Барселоне, Бамберга, Солнока… Одласци као на траци.

Победнички ген претходних генерација Душко Вујошевић је током припрема брзо усадио у млади тим, који је дуго на Јадрану у завеслај пратио разгоропађену Игокеу. Ипак, данак неискуству морао је да буде наплаћен, и то у Евролиги.

Са изнуђеним буџетом, далеко мањим од реномеа клуба, који је био једва у висини годишње плате појединих европских звезда, са финансијским теретом из прошлих сезона на леђима, Лучић, Бертанс и другови храбро су покушавали да се домогну топ 16 фазе.

У два спектакла у „Пиониру“, вапаји ЦСКА и Барселоне за срећом надјачали су најгласнију кошаркашку буку у Европи, која годинама фасцинира цео континент, али и која се годинама чује преко Атлантика.

ОДЛАСЦИ КАО НА ТРАЦИ
Пред сам старт сезоне, Партизан је остао без Ненада Миљеновића и Немање Бешовића, који су добили раскиде уговора. Тори Томас није стигао ни да распакује кофере, а већ је морао да се спреми за повратак у САД, уступајући место Немањи Гордићу.
И када се чинило да је серија непланираних одлазака завршена, финансијски проблеми у клубу, односно кашњење плата, омогућили су још једном репрезентативцу Данилу Анћушићу да оде из Хумске.
Био је тада Душко Вујошевић под ударом јавности, јер није била тајна да би већа минутажа покрила дуг према тројици талентованих играча. Ипак, искусни стручњак није желео да одступи од свог концепта. Фајнал-фор у Лакташима и финална серија српске Суперлиге су показали да је био у праву.

– Када би вам неко понудио да изаберете последњу утакмицу на коју ћете док сте живи отићи, коју бисте изабрали? Мој избор би био „Пионир“, на меч Партизана.

Гледао сам широм света многе мечеве и одличне представе, али је „Пионир“ једино место где вам је спектакл загарантован – није крио емоције после меча црно-белих и ЦСКА један од најцењених кошаркашких колумниста на свету Френ Лоулор.

Фортуна је тада погурала два великана до победа после продужетака, припремајући голобрадим клинцима црно-белих „ненормалан“ психолошки рат против Бамберга.

Стајао је Партизан у немачком граду на прагу топ 16 фазе, с којег га је сурово гурнула опет та (не)срећа. Зимовање у Европи исклизнуло је у секунди, а наплата за евролигашку школарину црно-беле „класе 2012/2013“ стигла је у АБА лиги.

Једна лопта одузела је црно-белима победе у Солноку и Задру, гурајући их са границе домашаја првог места лигашког дела регионалног такмичења, који је по тадашњем тумачењу правила гарантовао Б лиценцу за најелитније европско друштво.

– Мада смо најмлађи тим у свим такмичењима, са далеко мањим буџетима од конкурената, још смо у игри за фајнал-фор АБА лиге, са истим циљевима на сва три фронта, регионалном такмичењу, купу и у домаћем шампионату – објаснио је тада спортски директор Драган Тодорић, али одмах је, као и цео стручни штаб и руководство клуба, стао у заштиту Вестермана и другова, свестан да јавни притисак тих дана прети да сломи млади тим.

Тријумф у Новом Месту над Крком показао је да је резултатска криза на измаку, а испред су напади на трофеје.

http://srbin.info/2013/06/kako-je-osvojena-12-titula-partizana-golobradi-momci-za-nove-trofeje/