Прочитај ми чланак

Невероватно: Небо БиХ не чува ниједан војни авион

0

mapa-bosna-i-hercegovina(Танјуг)

Босна и Херцеговина је једина земља на свету чији ваздушни простор није адекватно заштићен јер Оружане снаге БиХ немају борбене авионе, а држава није чланица ниједног војног савеза, пишу „Независне новине“.

Истраживање бањалучког дневника указало је да је у овом тренутку одговорност за чување ваздушног простора подељена између Министарства одбране, Министарства комуникација и транспорта, Министарства безбедности и полицијских агенција.

Министарство одбране објашњава да контролише само део ваздушног простора у домету хеликоптерских јединица, јер авиони на аеродрому Маховљани нису способни за лет.

У Министарству безбедности и Министарству транспорта и комуникација су прецизирали да је њихова надлежност у оквиру Државног комитета за безбедност цивилног ваздухопловства који се бави цивилним претњама, попут отмица авиона и терористичких напада на авионе.

Комитет чине министри или заменици министара одбране, транспорта, безбедности и спољних послова. У случају терористичких претњи Комитетом председава представник Министарства безбедности, а у редовним ситуацијама Дирекција за цивилну ваздушну пловидбу која је у саставу Министарства транспорта.

Заменик министра одбране Марина Пендеш је навела да је БиХ аспирант за чланство у НАТО-у, у оквиру кога жели да коначно реши питање одбране босанско-херцеговачког неба.

„И ми, као земља која је аспирант да буде чланица НАТО-а, рачунамо на колективну одбрану. То значи да планирамо да делимо одређене капацитете са другим земљама чланицама. Неко има развијене радарске саставе, неко борбене авионе, неко је оспособљен за уклањање минско-експлозивних средстава. Али то није питање за Министарство. Иза тога треба да стане цела држава“, сматра Пендеш.