Прочитај ми чланак

Вијетнам бира Русију за стратешког партнера – добија подморничку флоту

0
vijetnam-ove-godine-dobiva-podmornicku-flotu_6174_5496(Адванце)
Вијетнам ће ове године добити сопствену подморничку флоту, изјавио је то руски министар одбране Сергеј Шојгу приликом посете Ханоју.
 
Руски министар је изјавио да је постигнут договор о припреми подморница, а такође је одлучио да ће руске војне школе тренирати више вијетнамских специјалиста у ближој будућности. Шојгу кооперацију са Вијетнамом сматра једним од приоритета руске спољне политике и обећао је да ће Москва обновити активну војну сарадњу с Ханојем.

У децембру прошле године спомињао сам повратак Русије у Вијетнам у склопу растућих напетости у Јужном кинеском мору, повратак наводно укључује отварање бивше совјетске базе Кам Ран. Почетком марта ове године Шојгу је у Вијетнаму опет обновио дијалог о отварању базе. Сви разговори вођени су у тајности, но знаковито је да је његова посета Вијетнаму започео баш посетом Кам Ране.

 
Према писању Русије данас руски стручњаци су подељени су око могућности и потребе поновног отварања руске базе у Вијетнаму. „Генерал-пуковник Леонид Ивашов, бивши челник одељења за спољну сарадњу руског министарства одбране, рекао је дневнику Независимаиа Газета да је такав корак једноставно потребан јер би то озбиљно ојачало руске позиције у југоисточној Азији. Истовремено, Агенција Интерфакс цитирала је неименовани извор у штабу руске морнарице који је рекао да повратак у базу Кам Ран није неопходан, а питање није чак ни на дневном реду. „

„Вијетнам је један од кључних руских партнера у области војно-техничке сарадње. Русија снабдева земљу с подморницама, ракетних чамцима, модерним ловцима и авијацијским наоружањем. Такође је кључан партнер у многим другим сродним областима. Конкретно, Русија гради нуклеарне електране у Вијетнаму и производи нафту у обалном појасу земље „- речима Руслана пруку, водитеља Центра за анализе стратегија и технологија (ЦАСТ).

Но вратимо се на вијетнамску подморничку флоту. Вијетнам и Русија потписали су уговор о купопродаји 6 дизел-електричних подморница 2009. године. РИА Новости је 2010. писала да се ради о уговору вредном 3,2 милијарде америчких долара, што је највећи посао у историји руског извоза поморске опреме. Цена не обухвата само изградњу подморница већ и изградњу све потребне обалне инфраструктуре те испоруку наоружања и остале пропратне опреме.

Две од шест подморница класе Варшавјака (према познатој револуционарној песми) биће испоручене ове године. Свих 6 подморница биће испоручено до 2016. године. Прва од подморница које ће бити испоручене Вијетнаму тренутно завршава тестирање.

Класа Варшавјанка или пројекат 636М заправо је побољшана верзија познатих подморница Кило класе. Варшавјанка има напредну стеалтх технологију, проширени борбени домет и способност да угрожава земљу, површину и подводне мете. Због тишине којом подморница оперише и суперсоничних протубродских система којима је наоружана, она представља опасност за сваку морнарицу на свету. Варшавјанка је од стране америчке морнарице прозвана „црна рупа“ управо због мале буке коју производи.

 
На трупу и вертикалном стабилизатору постављене су плочице да апсорбују активне сонарне таласе те смање или искриве повратни сигнал. Унутар подморнице су такође постављене плочице да смање обим детекције пасивног сонара.

Подморнице класе Варшавјанка имају истиснину од 3100 тона, досежу брзину од 20 чворова, способне су заронити 300 метара и носе посаду од 52 члана.

Подморнице су опремљене торпедним цевима од 533 мм и наоружане торпедима, минама и суперсоничним протубродске ракетама Калибр / Клуб 3М54 (НАТО ознака СС-Н-27 Сиззлер). Главни задатак ових подморница су проту-бродске и проту-подморничке мисије у релативно плитким водама. Вијетнам тиме подиже своје могућности општег извиђања, патролних операција и обалне одбране.

Ruska podmornica
Шта Русија заправо продаје Вијетнаму?

Укратко, 2007. је америчка морнарица објавила да након готово 6 година тестирања још увек нема план за одбрану носача авиона од суперсоничних руских пројектила, посебно спомињући Сизлер. Према речима америчког адмирала Кеатинга (2008.) Сизлер је „врло софистицирани комад хардвера и ми тренутно нисмо у стању бранити се против те ракете како бих желео“. 2010. је поново објављено да САД немају одбрану против Сиззлер.

 
Америчкој морнарици је чак недостајао довољно брз пројектил који би симулирало Сизлер, тако да америчка морнарица није ни могла тестирати своје одбрамбене могућности. Очекује се да ће Американци 2014. године тестирати пројектил који би требао да помогне победити Сиззлер. У децембру 2012. амерички Тајм је објавио резултате тестова против имитације руског Сунбурн пројектила:
 
„У тестовима који користе сурогате који су и спорији и већи од Сунбурн пројектила брзине 2 мацха, било је јасно да Аегис систем не може одрадити ефикасну одбрану самог себе нити носача авиона којих је пратња . „У чланку такође стоји да је Сиззлер супериоран пројектилу Сунбурн, како брзином тако и ниским летом. И тај чланак потврђује да Американци нису били у могућности реплицирати Сиззлер на тестовима.

Осим тога, вијетнамска морнарица је 2011. купила и двије Гепард-3.9 фрегате наоружане ударним системом Клуб као и Кх-35 протубродске системом. Ево шта пише руски војни аналитичар Дмитри Литовкин: „Као део тих снабдевање, Москва и Ханоју планирају да развију заједнички пројектил аналоган руском Кх-35 Уран. Он ће бити развијен по истом принципу као БрахМос пројекат, руско-индијски удружени подухват.

 
Уран је један од најнапреднијих руских протубродских крстарећих пројектила. Може бити лансиран са површинског или подводног возила, или као део Бал-Е обалног протубродског комплекса. Кх-35 је јединствен по томе што је имун на непријатељске радарске сметње. Поред активног мода (када је тражење циља омогућено у делићу секунде), пројектил такође може летети у пасивном моду тј у потпуној радио тишини, при чему уместо скенирања околног простора открива импулсе које емитира циљ. Летелица лети на висини од 2-3 метра изнад нивоа мора – испод палубе брода, чинећи је неухватљивом за радаре. Узгред, та способност је веома цењена од стране Сједињених Држава. Шушка се да ће глава за само-навођење К-35 бити уграђена на амерички АСМ Харпун. „

Врхунска опрема коју Вијетнам купује ојачаће њихову позицију у граничним неспоразумима око Јужног кинеског мора. Продајом оружја Вијетнаму и активирањем питања поморске базе у тој земљи Русија улази у регију. У исто време Американци у региону припремају терен за застрашивање и затварање Кине. Изабирући Русију за стратешког партнера, а не Сједињене Америчке Државе, Вијетнам показује да не жели да учествује у америчким притисцима на Кину ако не мора. Вијетнам само жели заштитити своје националне интересе у Јужном кинеском мору и стећи бољу позицију за будуће преговоре око спорних острва и граница.

Вијетнамцима ће требати неколико година вежби и школовања па да њихова подморничка флота постане заиста оперативна. Када подморнице буду оперативне Вијетнам ће постати респектабилан противник који ће сваком непријатељу у свом делокругу моћи нанети губитке. Дакле, нема напада на вијетнамску морнарицу без губитака. Наравно, вијетнамска морнарица неће бити у могућности у неком замишљеном сукобу победи кинеску или америчку морнарицу, али ће бити довољно опасна да држи веће морнарице на дистанци.

 
Вијетнам је целом својом обалом наслоњен на Јужно кинеско море, рибарство и рибља индустрија традиционално представљају важну грану привреде државног. Јужно кинеско море је нов и важан извор нафте и гаса за регију где Вијетнам такође тражи свој део. Уза све то Јужно кинеско море је друго најпрометније море на свету. Узевши све то заједно, уопште не чуди што се Вијетнам наоружава.

Извори:

– RUSSIA TODAY – „Russia, Vietnam agree on submarine fleet deal“ (http://rt.com/politics/russia-vietnam-agree-on-submarine-fleet-deal-891/)

– RIA NOVOSTI – „Russia-Vietnam submarine deal worth record $3.2 bln — magazine“ (http://en.rian.ru/military_news/20100603/159279455.html)

– ADVANCE – „Povratak Rusije u Vijetnam u sklopu rastućih napetosti u Južnom kineskom moru“ (http://www.advance.hr/vijesti/analiza-povratak-rusije-u-vijetnam-u-sklopu-rastucih-napetosti-u-juznom-kineskom-moru/)

– DEFENCE INDUSTRY DAILY – „Vietnam’s Russian Restocking“ (http://www.defenseindustrydaily.com/vietnam-reportedly-set-to-buy-russian-kilo-class-subs-05396/)

– RIA NOVOSTI – „Russia to Deliver First Kilo Class Sub to Vietnam in 2013“ (http://en.rian.ru/military_news/20130329/180332942.html)

– THE DIPLOMAT – „Vietnam To Receive Advanced Russian Sub in 2013“ (http://thediplomat.com/flashpoints-blog/2013/04/02/vietnam-to-recieve-advanced-russian-sub-in-2013/)

– NAVAL TECHNOLOGY – „Vietnamese Navy to receive first Varshavyanka-class submarine by end of 2013“ (http://www.naval-technology.com/news/newsvietnamese-navy-receive-first-varshavyanka-class-submarine-end-2013)

– Dmitry LITOVKIN – „Moscow regains lost ground with Hanoi“ (http://indrus.in/world/2013/03/12/moscow_regains_lost_ground_with_hanoi_22829.html)

– THANH NIEN – „Russia seeks closer naval ties with Vietnam“ (http://www.thanhniennews.com/index/pages/20130307-russia-seeks-closer-naval-ties-with-vietnam.aspx)

– VIETNAM NET – „Vietnam to receive two Russian submarines“ (http://english.vietnamnet.vn/fms/government/70427/vietnam-to-receive-two-russian-submarines.html)

– BLOOMBERG – „Navy Lacks Plan to Defend Against `Sizzler’ Missile (Update1)“ (http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=a5LkaU0wj714)

– DEFENCE REVIEW – „U.S. Navy Aircraft Carriers Vulnerable to SS-N-27B Sizzler Anti-Ship Missile“ (http://www.defensereview.com/us-navy-aircraft-carriers-vulnerable-to-ss-n-27b-sizzler-anti-ship-missile/)

– THE ECONOMIST – „Peril on the sea – Missile technology“ (http://www.economist.com/node/16295552)

– TIME – „More Than the Navy’s Numbers Could Be Sinking“ (http://nation.time.com/20