Прочитај ми чланак

Дачић и Вучић „дисциплинују” Србе на северу Косово – формира се Прелазно тело

0

kosovo_2002electionsgif(Данас, РТВ)
Крај маја је први рок до када би требало да се формира „прелазно тело“ које, према Плану примене Споразума о начелима за нормализацију односа Београда и Приштине, треба да помогне да српске институције на северу Косова прихвате окупаторске косовске законе и уђу у окупаторски шиптарски  систем, пише Данас позивајући се на незваничне изворе.

У том телу за север Косово, поред представника четири српске општине и једног координатора, требало би да буду и представници окупаторске шиптарске  владе и ЕУ. Београд рачуна, пише Данас, да ће Србе представљати председници општина.

Учешће српских представника, како се очекује, требало би да буде и једна од тема најављеног сусрета премијера и првог потпредседника Владе Ивице Дачића и Александра Вучића са председницима општина са севера Косова.

Извори Данаса тврде да ће ускоро за север бити именована и два регионална командира Косовске полиције – Србин за српске општине Лепосавић, северна Косовска Митровица, Зубин Поток и Звечан, а Албанац за јужни део Митровице, Србицу и Вучитрн.

Према најавама из дипломатских извора, до средине јуна све безбедносне структуре на северу требало да се интегришу у КП, која је бриселским споразумом призната као „једина на Космету“.