Прочитај ми чланак

Радник намерно изгребао 31 „фијата 500 Л“ у фабрици

0

fiat

(Вести)

Незадовољни радник изгребао је 31 возило „фијат 500 Л“ у фабрици у Крагујевцу, исписујући највероватније шрафцигером поруку „Р. хоћемо повишицу“ и „Р. иди кући“.

У ноћној смени између петка и суботе, намерно је изгребано оштрим предметом на десетине возила. До јуче није откривено ко је кривац, нити да ли их је више. Полиција је обавештена о догађају.

„Фијатов 500 Л“ на неким деловима је само гребан, а на неким су исписане поруке. Оне су упућене шефу, Италијану. Радник крагујевачке фабрике, који није хтео да се представи, каже да су и сами запослени шокирани делом некога од колега.

„Исписано је име тог Италијана на порукама: ‘Р. хоћемо повишицу’ и ‘Р. иди кући’. Има и погрдних порука на рачун Италијана. Огреботине и поруке урезане су вероватно шрафцигером, крај стоп светла и са стране“, каже овај радник.

Према сведочењу запослених проблем је почео у уторак, када се неколико радника сукобило са шефом из Италије јер их није пустио на паузу у 20 сати, а они су хтели да запале цигарете.

„Радници су то пријавили вишим руководиоцима и синдикату. Шеф Италијан је кажњен. У порукама се помињу повишице, али паре овде нису главни проблем“, објашњава саговорник Телеграфа.

На удару истраге сада су радници монтаже, они који су били на послу спорне ноћи. Они мисле да толике аутомобиле не би могао да изгребе један човек. Зоран Марковић из синдиката ФАС-а каже да је обавештен о догађају, али да неће да коментарише број оштећених возила.

„Ми смо реаговали у уторак због једне паузе. Могли смо и сада проблем да решимо. Овако нешто није смело да се деси. Синдикат ће учествовати у свему, а једино што знам је да нећемо допустити групну кривицу, мора да се нађе кривац или кривци и казне само они, не сви из те смене, каже Марковић.

Плате производних радника у Фијату су од 35.000 до 40.000 динара. Шефови имају више, зависно од ранга.