Прочитај ми чланак

Његош иде пред комисију СПЦ

0

njegos_620x0(Новости)
После одлуке Митрополије црногорско-приморске о канонизацији владике Рада, потребно је да се са предлогом сложи и посебна комисија састављена од архијереја и Сабор СПЦ.

ЂУКАНОВИЋ ПРОТИВ ЊЕГОША И СПЦ
Црна Гора је имуна на иницијативе каква је Амфилохијева идеја да Његоша прогласи за свеца – изјавио је црногорски премијер Мило Ђукановић, и нагласио да та држава води рачуна о међуетничким и међуверским односима.
Он је рекао да СПЦ не разуме промене какве се дешавају на српској политичкој и друштвеној сцени и да, по инерцији, отвара питања која могу да кваре односе Србије са суседима:
– Убеђен сам да је права реакција стигла од државних власти Србије, које су упозориле владике СПЦ да политичка питања оставе онима који су на изборима добили мандат.

Свети митрополит Петар Други Петровић Његош празноваће се у Митрополији црногорско-приморској сваког 19. маја.

 Коначну реч о канонизацији црногорског владике, владара и песника, међутим, даће Сабор СПЦ. Иницијативу и образложење за канонизацију владике Рада званично ће да поднесе митрополит Амфилохије, можда већ на седници у уторак.

Према црквеним прописима, за упис у Диптих светих потребно је да се са предлогом сложи и посебна комисија састављена од архијереја, која ће размотрити предлог.

Уздизање Његоша за светитеља на Цетињу изазвало је доста недоумица чак и у Митрополији црногорско-приморској, где се под знак питања ставља право ове епархије да начини овај корак пре одобрења највишег тела СПЦ.

– Свеци су се одувек проглашавали, најпре на нивоу верног народа и свештенства једне епархије – објашњава протојереј Велибор Џомић, из Правног савета Цетињске митрополије.

– На литургијски начин Митрополија је констатовала поштовање које Петар Други ужива у Црној Гори као свебожји човек. Сабор СПЦ констатоваће ову чињеницу, после чега следи свечана литургија са читањем тропара.

Његош је на икони представљен у архијерејским одеждама. У десној руци држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског (која је порушена и уступила место Мештровићевом маузолеју), а у левој свитак са стиховима из „Луче“.