Прочитај ми чланак

ФИАТ се сели у Детроит?

0

2(Б92)
Такав потез би могао додатно да ојача Детроит, а заснован је на чињеници да је на тржишту САД оживела продаја аутомобила.

Извршни директор Серђо Маркионе размишља о преласку из Торина где је Фиат основан 1899 године у САД, рекло је Блумбергу троје људи упућених у ове планове.

Главни извори прихода и профита за највећег италијанског произвођача долазе из Северне Америке. Наиме, 75 одсто оперативног профита оствареног у 2012 долази из региона.

Коначне одлуке још нема, а разматрају се и друге опције о будућем седишту компаније рекли су Блумбергови извори. Представник Фиат-а одбио је да коментарише ове вести. Маркионе је прошлог месеца изјавио да би волео да Фиат примарно буде листиран на Њујоршкој берзи.

Сељење Фиатовог штаба из Торина могло би изазвати политичку реакцију у презадуженој Италији, где је индустријски сектор у паду. Стопа незапослености је близу 20 годишњег рекорда јер се компаније боје да запошљавају нове људе усред најдуже рецесије у земљи у више од две деценије.

Географска промена

„То је логично решење јер се тежиште групе се преселило у САД и везано је за Фиатову амбицију да постане глобални играч“, каже Ђулијано Ноћи, продекан миланске Политехничке пословне школе.

Фиатова зависност од Европе је драстично смањена, откад је преузео контролу над Крајслером у 2009. Регион Северне Америке је у 2012 чинио 24 одсто од 84 милијарди евра прихода ове групе. Када је Маркионе је именован за директора 2004, Фиат се ослањао на Европу са више од 90 одсто или 27 милијарди евра у продаји.

„Европа (Ф) постаје све мање релевантна чињеница у шеми прихода“, рекао је Маркионе аналитичарима прошлог месеца.

„Док би овај потез донео врло контроверзне политичке последице у Италији, он би истовремено имао позитиван утицај на Фиатове трошкове финансирања“, рекао је Емануеле Визини, из Инвеститори СГР у Милану.