Прочитај ми чланак

Бахати Милогорци псовали „српску мајку“ студентима из Србије и Републике Српске

0

2(Вести онлајн)
Студенти Факултета спорта и физичког васпитања из Ниша, Новог Сада, Београда и Бањалуке вратили су се данас кућама са Дифовијаде у Чању узнемирени, разочарани и краћи за кофер, гардеробу, патике, мобилни телефон, новац – све оно што им је током последње ноћи украдено из хотелских соба. Уместо доброг провода и сећања добили су увреде на рачун „српске мајке“, претње и игнорисање од стране црногорске полиције.

Дифовијада је за студенте из Ниша кренула низбрдо на самом уласку у Црну Гору где су им одузете мајице са логом факултета и манифестације на којој је требало да учествују. У Чању су их већ првог дана дочекали спремни локалци који су им псовали „мајку српску“ и на сваки начин покушавали да изазову кавгу. Инцидент је пријављен полицији, а једини одговор је био да су момци из Бара и да не треба улазити у сукобе.

Према речима Александра Стаменковића, студента Факултета спорта и физичког васпитања из Ниша, поред псовки, покушаја да се изазове туча са студентима из Новог Сада, отимања наочари момку из Ниша, локални Црногорци су се залетали колима на групе српских студената, довикивали девојкама и тражили повод за тучу.

Непријатности су се наставиле и наредних дана када су локални Црногорци улазили у хотел, иако су студенти од рецепције и управе изричито тражили да се споредна врата закључају како би кроз главни улаз хотела могли да уђу само учесници Дифовијаде. Како каже Стаменковић, рецепционар је стално понављао да до директора хотела не може да дође, а да ће полиција бити позвана уколико Црногорци направе неки проблем,

Атмосфера је кулминирала последњег, четвртог дана, боравка српских студената када су три Црногорца током дана ушла у хотел и испрепадали девојку на ходнику опколивши је и вређајући је. Касније се сазнало да је на четвртом спрату обијена соба, а од студената је тражено да плате штету, иако су они били смештени само на прва два спрата.

Синоћ током вечери, док су учесници Дифовијаде били у дискотеци, обијено је десетак соба које су гледале на плажу. Лопови су ушли преко балкона и из соба однели све што им је дошло под руку – од новца и мобилних телефона, до патика, гардеробе, па чак и целих кофера пуних ствари.

Александар каже да су лопови дошли колима што се видело по траговима гума испод тераса. Полиција, која је изашла на увиђај, објаснила је да не може да им помогне јер иако претпостављају ко је ствари однео, то не могу да докажу. Истовремено, окривили су студенте што су ушли у своје собе и самим тим „уништили трагове“.

Студенти су јутрос по савету српског конзулата у Херцег Новом кренули назад кућама, иако су у почетку одбијали да напусте хотел док се не реше инциденти и не пронађу њихове ствари.

И поред више покушаја да од хотела „Бисерна обала“ из Чања добијемо објашњење зашто су захтеви студената из Србије да им се омогући безбедан боравак данима игнорисани, на телефон се цело поподне нико није јављао.