Прочитај ми чланак

Борис Алексић: Напад на Додика као увод у рушење Републике Српске

0

milorad-dodik-foto Након окупације РСК 1995. године САД и НАТО пакт су заједно са својим сателитима извршили агресију на Републику Српску у настојању да је униште. Пре тога је њихова агентура отровала и замало убила ђенерала Ратка Младића, важну карику у одбрани српског народа. НАТО је ову операцију у којој је бездушно бомбардовао цивиле осиромашеним уранијумом назвао „Намерна сила“.[1]

У годинама које су следиле, 800 Срба из Хаџића укључујући и велики број деце умрло је у најгорим мукама од последица НАТО бомбардовања.[2] Иако је био суочен са вишеструко надмоћнијим противником српски народ је помоћу своје Војске Републике Српске, полиције и храбрих добровољаца успео да се одбрани и сачува Републику Српску.

Од тада до данас трају покушаји разбијања РС од стране Сарајева, Запада и неких муслиманских земаља, који су на сву срећу безуспешни. Међутим, Запад је у новим властодршцима у Београду, нашао савезнике какве никад раније није имао, који су спремни да након укидања српске државности на КиМ, прихвате и утапање РС у БиХ и спроведу до краја НАТО операцију „Намерна сила“.

Недавно је председник Републике Српске Милорад Додик изнео упозорење да међународни представници после решења питања Косова и Метохије имају план слабљења РС. Према његовим речима, тај план подразумева његову медијску сатанизацију, али овога пута путем српских медија. „Тај план подразумева да сарајевски, бошњачки, муслимански медији престану било какву полемику са мојим политикама, а да се нађу неки медији у Србији, у српском народу, који ће то чинити на истим постулатима на којима су то само неколико година раније чинили муслимански медији путем оних фамозних ’60 минута'“, упозорава Додик.

Коментаришући ситуацију после потписивања бриселског споразума о КиМ, председник РС је отворено критиковао напредњаке, истакавши да су споразум „веома лако“ потписали они у Србији „који су раније били спремни да отпочну рат да одбране Косово“.  Према његовим речима, они који су раније „показивали патриотизам“, сада су добро дошли странцима да преко њих и под плаштом „велике приче о интеграцијама“ умање значај РС. Додик је поручио да све док постоји Дејтонски споразум, положај РС неће бити угрожен.[3]

И заиста у решавању „српског питања“ поједини прозападни медији попут «Блица»добили су задатак да нападају СПЦ због њеног става према КиМ, док је другим као што је Курир наложено да сатанизују Милорда Додика.[4] Да је (нови) «Курир»близак америчкој амбасади није тајна. Бивши амбасадор САД Мери Ворлик је својевремено дала јавну подршку том листу и похвалила његове акције.[5]

Ambasada SADУ јануару, на званичном сајту Амбасаде САД у Београду објављена је похвала «Куриру»као једном од „најтиражнијих листова који препознаје велики допринос Сједињених држава Србији“![6]  Међутим, у медијским извештајима могу да се нађу подаци да иза плана за смену Додика и слабљење РС стоји Александар Вучић.[7]„Српски Елиот Нес“ Александар Вучић има намеру да обори Владу РС и „збрише Додика“ како са одушевљењем јављају муслимански листови.

„Велики борац против криминала“ у Србији, у којој су наркотици на улици најјефтинији у Европи и могу се наћи у изобиљу, отворено прети председнику Републике Српске и са њим не жели да разговара јер је овај за још увек невиног Мирослава Мишковића изјавио да је помагао РС.[8] Изгледа да Додик није схватио да су сви које ухапси Вучић унапред криви, јер је то важно за имиџ и его лидера напредњака. Наравно из овог корпуса је изузет нарко дилер, терориста и трговац људским органима – правоснажно осуђени Хашим Тачи.

Да прави циљ напада није Милорад Додик већ српски народ у РС и сама Српска, показује и увредљива изјава Томислава Николића да Србе у БиХ сматра за Босанце[9] иако су Срби у РС гинули да би имали право да се зову Србима и да не би завршили као њихови сународници из РСК. Николићево извињење муслиманима који су у околини Сребренице убили више од 3000 српске деце, жена, стараца и војника, а којима ће се „он поклонити јер су они жртве српског геноцида“[10] такође представља ударац за РС, истину и међународно право. Председник Србије је дао ову изјаву иако је недавно за италијански часопис „Коријере дела сера“ изјавио да није било геноцида над муслиманима у Сребреници.[11]

Међутим прави разлози за напад на Милорада Додика и РС, крију се у стратегији прекоокеанских господара из САД, а не у незграпним потезима њихових марионета у Београду. Министар спљоних послова Британије Вилијам Хејг је још 2008. године написао да као највећу опасност на Балкану види Србе и Русију, те да Српску треба утопити у БиХ. Он је на свом блогу у тексту „Морамо да реагујемо како би спречили да Босна постане пала држава“ написао следеће:

„Вођство ентитета Република Српска наставља са инсистирањем на својој аутономији и позива на могућу сецесију од БиХ. У исто време Русија својим ресурсима помаже овим лидерима. Русија је у Републику Српску довела три своје нафтне компаније и такође изнела предлог да туда прође део гасовода Јужни ток. На тај начин Москва подржава сецесионизам за који су многи у ЕУ мислили да је нестао…“[12]

Ова изјава представља врхунац цинизма јер је управо Запад разбијао СФРЈ користећи сепаратистичке покрете, али је тачна у делу у којем се наводи да Јужни ток јача Српску. Хејг наставља даље упозоравајући да Срби и Руси заједно раде како би укинули Канцеларију високог представника у БиХ. Подсетимо се да је то она канцеларија којом је руководио Педи Ешдаун бивши агент британске обавештајне службе и функционер кога је Џозеф Бодански оптужио да подржава тероризма и муслимански екстремизам у БиХ. Дакле Хејг би волео да види Републику Српску без нафте и гаса, без Руса и вероватно без Срба. Али он не стаје на том месту. У свом тексту Вилијам Хејг даље пише:

„Уколико ЕУ прихвати сецесионизам у Босни то ће имати последице и на друге делове Балкана као што су Сањак, Војводина, Прешево у Јужној Србији, као и на Север Косова, да не помињемо Јужну Осетију и Абхазију.“ Ова реч „Сањак“ се односи на Санџак, јер „велики“ енглески стручњак за Балкан не зна ни српски ни турски назив за Рашку област. Хејг на крају истиче да „уколико Србија жели да постане кандидат за чланство у ЕУ, мора да се одрекне Босне…“[13]

Попут њега и амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изјављује да САД неће на КиМ дозволити појаву нове РС указујући на то да је Српска трн у оку Вашингтону и да је треба укинути.[14] Послушни представници владе у Београду су пожурили да увере Американца да не стварају нову РС на КиМ. Као што видимо прави разлози за напад на Милорада Додика су разбијање РС и руског утицаја на Балкану. Запад добро зна да слабљењем српског народа, РС и Србије, ишчезавају и могућности за озбиљнију стратегију Москве у овом делу света.

????? ?????????-?????-?????Током 2011. године Додик се састао са тадашњим премијером Русије Владимиром Путином који је пружио пуну подршку Републици Српској и очувању Дејтонског споразума. Двојица лидера су критиковала рад Канцеларије високог представника у БиХ преко које Запад намеће своја решења.

Додик је изјавио да се противи чланству БиХ у НАТО и да ће се то питање у крајњем случају изнети на референдум у РС, који не би успео јер су Срби против НАТО пакта.[15] Ову изјаву Запад неће опростити Додику. Поред тога, Влада РС је стратешком мегапројекту Јужни ток, пре власти у Београду доделила статус националног пројекта и за разлику од Вучићевог и Дачићевог кабинета пружа му потпуну подршку.[16] Ни овај потез САД и ЕУ нису опростили Додику.

Поред тога председник РС је изјавио да КиМ не могу бити случај за себе и да би и РС могла да крене тим путем.[17] Након ове изјаве Додика, нежнији министри са Запада, блиски са Вучићем, попут Хејга и Вестервелеа пали су у несвест.

За разлику од послушних политичара у Београду, Милорад Додик се усудио да нападне шефа британске дипломатије Вилијама Хејга, упозоривши га да се странци превише мешају у послове БиХ и истакавши да Енглез глуми силеџију.[18]

Председник Републике Српске Милорад Додик је својевремено изражавајући своју љубав према Србији, јавно изјавио да бира Београд, а не Сарајево.[19] Међутим у званичном Београду владају они који су изабрали ЕУ, САД и НАТО уместо Србије – политичари који помажу Западу да избрише српске трагове на КиМ и у РС. У оваквој ситуацији додатно ангажовање Москве даје наду за опстанак Српске, али и целог српског народа.

[1] хттп://www.православље.рс/број/1105/текст/бомбардовање-срј/

[2] хттп://www.новости.рс/вести/планета.300.хтмл:429160-Братунац-Масовно-умиру-због-осиромасеног-уранијума

[3] хттп://www.нспм.рс/хроника/милорад-додик-после-ким-на-реду-слабљење-рс.хтмл

[4] хттп://срб.фондск.ру/неwс/2013/05/08/милорад-додик-иза-написа-против-мене-у-куриру-стоие-одредзхени-центри-политицхке-мохи-у-србиии.хтмл

[5] хттп://www.курир-инфо.рс/помоци-цу-србији-да-буде-лидер-у-региону-цланак-127018

[6] Амбасада САД у Београду, „Курир, оне оф тхе ларгест-цирцулатион неwспаперс ин Сербиа, рецогнизед тхе цонтрибутионс тхе У.С. говернмент хас маде то Сербиа“, 26.01.2013. године.

[7] хттп://www.слободна-босна.ба/вијест/5866/сб_открива_тајни_београдски_план_за_смјену_додика.хтмл

[8] хттп://www.курир-инфо.рс/милорад-додик-разљутио-вуцица-цланак-578949

[9] хттп://www.блиц.рс/Вести/Политика/379577/Томислав-Николиц-Срби-из-Републике-Српске-су-за-мене-Босанци

[10] Исто.

[11] хттп://www.ало.рс/политика/вести/николиц-није-било-геноцида-у-сребреници/1333

[12] хттп://цонсервативехоме.блогс.цом/платформ/2008/11/wиллиам-хагуе-м.хтмл

[13] Исто.

[14] хттп://www.б92.нет/инфо/вести/индеx.пхп?yyyy=2013&мм=03&дд=05&нав_цатегорy=640&нав_ид=692420

[15] хттп://www.блиц.рс/Вести/Политика/243352/Путин-и-Додик-деле-став-по-питању-Дејтонског-споразума

[16] хттп://www.прессонлине.рс/свет/глобус/229019/влада-прикљуцење-рс-на-јузни-ток-национални-пројекат.хтмл

[17] хттп://www.нспм.рс/хроника/милорад-додик-косово-мозда-неце-бити-изузетак-па-и-рс-мозе-застити-своја-права.хтмл

[18] хттп://www.блиц.рс/Вести/Република-Српска/189867/Додик-напао-новог-сефа-дипломатије-Велике-Британије

[19] хттп://www.б92.нет/инфо/вести/индеx.пхп?yyyy=2012&мм=10&дд=15&нав_цатегорy=11&нав_ид=651785
 
Тагови: Босна и Херцеговина Република Српска Русија САД Србија Александар Вучић Милорад Додик