Прочитај ми чланак

Тотални распад ДС, Бојан Пајтић прави своју странку

0

pajtic-djilas(НСПМ, Курир)

Председник Владе Војводине и потпредседник Демократске странке Бојан Пајтић припрема терен за формирање нове странке!

– После локалних избора у неколико војвођанских општина у којима је ДС доживео фијаско, више је него јасно да странци стрмоглаво пада популарност и Пајтић покушава да спасе свој лични рејтинг. Пајтић изван Војводине тешко да може да задобије неког бирача, па озбиљно размишља о одвајању од Ђиласа и формирању нове странке, с централом у Војводини – каже извор из ДС.

Према речима нашег извора, нова странка звала би се Демократска странка Војводине, а обриси Пајтићеве политике, додаје наш саговорник, виде се у његовој декларацији о заштити права и интереса Војводине.

– Простим језиком речено, Пајтићев политички програм биће близак сепаратистичким идејама ЛСВ, са којим он и сада одлично сарађује. Коначно, није случајно што је унутар ДС избио сукоб управо због његове декларације – објашњава наш извор и подсећа да војвођански премијер није добио амин од централе ДС за овај документ.

Посланик ДС Борислав Стефановић отворено је рекао да Пајтић није изабрао добар моменат за доношење овог акта, а Ђилас је одбио да Пајтића јавно подржи све до неколико минута пред велики митинг на којем се тражила његова оставка.

Сукоби између Ђиласа и Пајтића нису новост. Неслагања покрајинских и београдских демократа ескалирала су на локалним изборима у Ковину, где је Ђилас тражио да изборна листа те странке носи његово име, док су војвођани инсистирали да се зове „Демократска странка – др Бојан Пајтић“.

Председник странке и његов заменик ушли су у клинч и због избацивања бивших министара из странке: док је Ђилас инсистирао да сви који не послушају његову наредбу да врате посланички мандат буду избачени из странке, Пајтић се томе отворено противио, посебно у случају Вука Јеремића.

Изборни фијаско ДС

Локални избори у Ковину

СНС     42 одсто

УРС     14 одсто

СПС-ЈС-СПДС     12 одсто

ДС-ЛДП-СПО     9 одсто

Локални избори у Србобрану

СНС     4.426 гласова

ДС     3.490 гласова

Локални избори у Зрењанину

СНС     5.827 гласова

ДС     3.865 гласова

Пајтићу опет прете смрћу

Бојан Пајтић добио је јуче анонимно писмо у којем му особа која се потписала као ратни ветеран из ратова у Хрватској и Босни прети смрћу, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу покрајинске владе. У писму се наводи да се Пајтићу, зато што наводно „спрема мрак над нашом Војводином“, бити пресуђено „трофејним валтером“. У саопштењу се опомињу све странке које су „против уставних и законских права Војводине“ да поведу рачуна о квалификацијама које јавно износе „јер се тиме ствара запаљива атмосфера“.