• Почетна
  • СВЕТ
  • Терористички напад на САД: На маратону у Бостону мртви и рањени! (Уживо)
Прочитај ми чланак

Терористички напад на САД: На маратону у Бостону мртви и рањени! (Уживо)

0

 boston_eksplozija_566818S1

(Б92, Курир,CNN)

Најмање је двоје погинуло, а 100 је рањено у експлозијама које су одјекнуле на чувеној маратонској трци у Бостону.

Организатори маратона су саопштили да су у питању биле бомбе. Фокс њуз је јавио да је најмање троје мртвих, а Раша тудеј преноси да је 10 особа погинуло.

На завршетку маратонске трке у Бостону активиране су две бомбе. Гледаоце у крви спасилачке службе су преносиле у болнички шатор подигнут на лицу места за уморне тркаче.

00.39 Председник САД Барак Обама изјавио је да се још не зна ко је и зашто извео напад у Бостону, али је нагласио да ће појединац или група која је то урадила бити откривена и да ће правда бити извршена.

boston-1366062219-297469
Обама је на брифингу за новинаре у Белој кући рекао да је истрага у току и да ће новинари и јавност бити обавештена чим буду познати први резултати.

„Настављамо да пратимо ситуацију. Американци се моле за Бостонце, као и Мишел и ја за породице жртава“, рекао је Обама, наводећи да је у контакту са ФБИ и шефицом Агенције за државну безбедност Џенет Наполитано.

„Разговарао сам и са лидерима обе странке у Конгресу, данас нисмо републиканци или демократе, већ Американци“, истакао је председник САД.

Он је обећао да ће сва могућа федерална помоћ бити пружена грађанима Бостона.

„Данас је био празник у Бостону. То је чврст град и грађани ће се држати заједно и наставити даље“, закључио је Обама у кратком обраћању нацији.

00.24 Како је пренео ЦНН, међу повређеним шест особа је у критичном стању.

23.50 Нема информација да међу повређенима има српских држављана.

23.45 Полиција објавила да је Библиотеку ЈФК захватио пожар и да тај догађај нема везе са експлозијама у Бостону.

23.25 Страх од већег броја жртава. Најмање шесторо повређених у критичном стању

23.05 Угашена комплетна мрежа мобилне телефоније да би се спречило евентуално даљинстко активирање бомби

23.00 Трећа експлозија одјекнула је у Библиотеци ЈФК, јавила је полиција која третира ову детонацију као повезане догађаје. Полиција апелује да грађани не иду у групама јер се претпоставља да су бомбе постављене на више локација. Портпаролка полиције Нева Кокли изјавила да се експлозија догодила у Џон Фицџералд Кенеди председничкој библиотеци и музеју, а да на срећу није било повређених. Библиотека је захваћена ватром. ЈФК библиотека налази се око три километра од циља Бостонског маратона на тргу Копли, где су бомбе експлодирале. У Библиотеци се чувају документа Џона Кенедија, председника САД који је убијен 1963. године. Музеј је такође посвећен успомени на њега.

22.50 Извештаји о тешким повредама. Неки од повређених су изгубили удове. Како јавља британски Телеграф, бостонска полиција тражи од грађана да не користе мобилне телефоне у области маратонске стазе из страха да то не активира евентуалне друге експлозивне направе. Полиција такође моли грађане да јој шаљу снимке експлозија, ако су их „ухватили“ својим камерама.

22.30 Пронађене још две експлозивне направе које су деактивиране

22.25 Фокс њуз наводи да су три особе погинуле, а 30 повређено и да је у току евакуација околних објеката.

22.20 Одјекнула трећа експлозија. Претпоставља се да је полиција лоцирала направу и активирала је. Бостонска полиција је очистила простор и изазвала трећу експлозију како би проверила заостале вреће такмичара.

22.15. Национална гарда Масачусетса изашла на улице и помаже полицији.

“ Много особа је повређено“, испричао је један од учесника једног од напознатијих светских маратона. 
Три сата након што су победници маратона претрчали линију циља, одјекнула је снажна експлозија код саме линије циља, а неколико секунди касније и друга.

boston-1366058891-297397
Бомбе су биле у кантама за смеће. За сада је потврђено да су три особе преминуле, али се страхује да има још жртава.

Према речима једног тркача из Северне Каролине, „многи људи су оборени“ експлозијама. Са места екслпозија се уздиже дим а на плочнику се види крв.

Бела кућа је саопштила да је амерички председник Барак Обама обавештен о дешавању у Бостону и да је наложио својој администрацији да упути сву неопходну помоћ у истрази. Како је пренео АП, међу повређенима је и један бостонски полицајац.

И њујоршка полиција је појачала безбедносне мере око значајнијих објеката на Менхетну. Заменик комесара њујоршке полиције Пол Браун изјавио је агенцији Ројтерс да је у граду у току размештање возила за борбу против тероризма. Званично, узрок експлозија у Бостону за сада није познат. Експлозије су на тротоару поред стазе одјекнуле једна за другом у размаку од неколико секунди, у непосредној близини линије циља. Медицинске екипе су на лицу места и указују помоћ повређенима. Полиција је наредила окупљенима који су пратили маратон да се склоне. 

boston-1366056496-297343
Експлозије су изазвале панику, на улицама се види крв, а медицинске екипе пристижу са носилима. Експлозије су одјекнуле у 14.45 сати по локалном времену, сат времена након што су први маратонци прешли циљ, додаје ЦНН. 
На познатом бостонском маратону учествовало је око 17.000 тркача, а неколико десетина хиљада је пратило надметање дуж стазе.

Бостонски маратон је најстарија и најпрестижнија трка маратона на свету. Данашња трка је била 117. трка маратона. Бостонски маратон који се одржава сваке године од 1897, увек трећег понедељка у априлу, један од шест најпознатијих светских маратона на коме учествују професионалци из целог света. Сваке године у Бостону буде око 500.000 гледалаца. На првом маратону 1897. учествовало је само 18 тркача, а данас око 17.000.