Прочитај ми чланак

Студенти Београдског Универзитета: Не капитулација!

0

(ФБР)

Саопштење Иницијативног одбора студената Београдског Универзитета поводом “преговора у Бриселу” и захтев студената преговарачима у име Србије:

 Враћање преговора о Косову и Метохији у оквир Уједињених нација и *Инсистирање на поштовању Резолуције 1244.

STUDENTI-BG-1

Поводом осме рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу, а с обзиром на то:

Да је пред државу Србију стављен недвосмислени ултиматум;

Да се тим ултиматумом од Србије тражи потписивање споразума којим би се укинуле све српске институције на северу Косова, чиме би се проширила надлежност самозване државе Косово и на север Косова и Метохије;

Да би се потписивањем таквог споразума суштински признала независност Косова;

 

Иницијативни одбор студената Универзитета у Београду издаје

 

САОПШТЕЊЕ

 

У наредним данима студенти Универзитета у Београду организоваће низ активности под називом:

 

НЕ КАПИТУЛАЦИЈА!

 

 

  • Слање студентских делегација у САНУ и код Ректора Универзитета у Београду са захтевом да обе интитуције званично затраже од Владе Републике Србије да одбије ултиматум
  • Бдење студената испред зграде Владе Републике Србије, које почиње у понедељак, 8. априла 2013. у 14 часова и трајаће током читаве ноћи
  • Протестна шетња која ће бити одржана у уторак, 9. априла 2013. године са почетком у 11:59 на платоу испред Филозофског факултета, одакле ће се кренути до Владе Републике Србије, где би се њеним представницима, премијеру г. Ивици Дачићу и потпредседнику Владе г. Александру Вучићу предали следећи захтеви:

  1. Тражимо да се не потпише било какав споразум са Приштином по ултиматуму Брисела, Сједињених Америчких Држава и Немачке
  1. тражимо расписивање референдума у што краћем року, на коме ће граћани, као носиоци суверенитета, моћи да се изјасне поводом питања:

 

”Да ли сте за признавање независне државе Косово зарад добијања датума за отпочињање преговора за чланство у Европској унији?”

  1. Враћање преговора о Косову и Метохији у оквир Уједињених нација,

  1. Инсистирање на поштовању Резолуције 1244.

 

Иницијативни одбор ће предузимати све друге активности како би се испунили постављени захтеви.

Протест је миран и нестраначки, инициран од стране групе студената Универзитета у Београду и ми овим путем позивамо све грађане и колеге студенте да нам се придруже и да у овом одсудном тренутку за Републику Србију, уједињени кажемо једно одлучно ”Не!” капитулацији.

У случају потписивања споразума са Приштином, студенти ни у ком случају неће престати са својим акцијама и настојањима очувања територијалног интегритета Републике Србије.

 

У Београду, 6. априла 2013.

Студенти Универзитета У Београду