Прочитај ми чланак

Срби појачали дежурства на северу Космета, РОСУ патролира и провоцира!

0

FoNet/EPA-REGIONI-PROTEST

(Бета)

Председник Општине Лепосавић Драгиша Васић који је и командир Кризног штаба казао да је последњих дана примећено интензивније кретање Росу, што изазива додатну забринутост житеља

Представници кризних штабова четири српске општине на северу Косова одлучили су да уведу појачано дежурство на потенцијално ризичним локацијама због интензивног присуства и кретања специјалних јединица Росу, које су под командом приштинских власти.

Председник Општине Лепосавић Драгиша Васић који је и командир тамошњег Кризног штаба, казао је да је последњих дана примећено интензивније кретање Росу, што изазива додатну забринутост житеља. Они „возилима патролирају дуж магистралних путева што Срби виде као провокацију и могућност за поновни упад те интервентне јединице која је силом у јулу 2011. године покушала да заузме север“, рекао је Васић.

Он је поновио да Срби „ни по коју цену“ неће прихватити интеграцију у систем ,,косовске“ власти. Васић је проценио да би покушај насилне интеграције могао да поприми „шире размере са несагледивим последицама“ и указао да у том случају нико неће моћи да контролише народ.

Он је, међутим, изразио наду да се међународне безбедносне структуре, а пре свих Кфор, поштујући мандата који им је поверен на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН, неће ставити на страну самопрокламованих косовских институција, као 2004. године.