Прочитај ми чланак

Ко због Путина продаје виле у ЦГ?

0

VLADIMIR PUTIN(Вести)

Сви руски политичари, према указу Владимира Путина, обавезни су да до 1. јуна затворе рачуне у страним банкама и продају имовину ван Русије.

За ту намену председник Русије Владимир Путин одредио је тачне рокове до када политичари федералног нивоа, али и они нижи, све до градских, морају да одлуче желе ли да остану у фотељи или хоће да оду и тако сачувају своје банкарске рачуне и некретнине у иностранству, пише подгорички „Дан“.

Током инвестиционог бума у Црној Гори, поред руских бизнисмена, некретнине су трговали бројни политичари. Према ранијим истраживањима руских листова, у Црној Гори су 57,7 хиљада квадрата земљишта у Херцег Новом купили Јевгениј и Станислав Шљичков.

Јевгениј је, како се наводи, заступник Саратовске Думе, члан одбора за буџет и економску политику, имовину и земљиште и секретар Путинове хтранке Јединствена Русија. Станислав, који му је син и страначки колега, заступник је Енгељског општинског региона Саратовске области.

Будву су, наводно, одабрали заменица председника државне Думе Љубов Слиска, као и породица државног инспектора за енергетику. У Петровцу је стан купио члан московске управе у ресору набавке, док се у Крашићима, у близини Тивта скрасио један од руководилаца изградње обилазнице око Санкт Петербурга.

Поред њега, према незваничним сазнањима „Дана“, вилу и у Крашићима има амбасадор Русије у Лондону Александар Јаковенко. У Крашићима је неколико вила у изградњи, а спекулише се да су власништво Руса. И у насељима Требесин и Миловићи парцеле су покуповали руководиоци моћних државних, енергетских и рударских компанија.

Један до првих политичких личности који је трговао некретнине у Црној Гори је бивши градоначелник Москве Јуриј Лушков, чија је жена најбогатија Рускиња. Он је прије неколико година купио вилу у Жањицама, али је није одржавао и на крају је продао.
Последњих пет-шест година, Руси предводе листу власништва странаца у Црној Гори – поседују око 150 хиљада стамбено-пословних квадрата, као и више од 300 хектара земљишта.

Путин ће до 1. октобра испред себе имати извештај с информацијама о имовини свих чиновника.Колико ће руских политичара одлучити да затвори своје рачуне и прода некретнине у иностранству засад је тешко предвидети.

Међутим, када је представљен „Путинов закон“ кренуле су добровољне оставке. Постало је очигледно да је једном броју руских политичара приватно богатство много важније од партијеких принципа па су сами почели да напуштају Думу.