Прочитај ми чланак

Дачић: Нудили су нам капитулацију!

0

dacic

(Вечерње Новости)
Србија жели да постигне споразум с Приштином, али нама се нуди само да потпишемо капитулацију, на шта не можемо да пристанемо, истиче, у ексклузивном интервјуу за „Новости“ премијер Ивица Дачић. Председник српске владе је поручио да Србија сада има рок до уторка да се изјасни о поунђеном предлогу и да дијалог више нема о чему да се води, јер приштинска страна неће да помери своје ставове.

* Преговарачки процес у Бриселу је ударио у зид, па је Дачић боравио у четвртак у Паризу, да би затражио помоћ и подршку.

– Мом колеги француском премијеру Жан-Марку Ероу сам предочио да је дијалог с Приштином био такав, да је само недостајао вагон у којем бисмо потписали капитулацију! Преговори су довели до потпуне фарсе. Говорило се да ће нам понудити широку аутономију за Србе унутар Косова. Од тога нема ништа. Србима се нуди много мање од онога што има било који град у Француској.

* И, хоћемо ли да потпишемо ту капитулацију?

– Не можемо да је потпишемо. Зато је и нисмо потписали. Трудимо се, желимо да дође до договора. Уложио сам велики напор. Осам пута сам се сретао с Хашимом Тачијем. Урађено је много. Штета је да се све то баци. Нажалост, цео ток преговора је условљен и динамиком добијања датума за почетак преговора за чланство у ЕУ.

* Пред којом се дилемом сада налази Србија?

– Кетрин Ештон мора 10. априла да уђе у процедуру подношења свог извештаја. То, практично, значи да до тада треба да се изјаснимо да ли прихватамо или не. Преговора, више, у суштини, неће бити. Могуће су само неке мале корекције онога о чему се причало.

* Кад се, на крају, све сабере – надања, очекивања, притисци, стрепње, будућност, прошлост – колике су нам шансе да до 10. априла постигнемо споразум с Приштином?

– За земљу и за њену будућност би било добро да се постигне договор. Важно је искористити позитиван моменат за отварање перспектива. Одбијање нам ништа не доноси у дугорочном смислу јер, као што сам рекао, следећи предлог сигурно неће бити ништа бољи. Али, опет, да бисте нешто прихватили, морате да имате шта да прихватите. У овом тренутку, нама се, дословно не да шанса да нешто прихватимо. „Ништа“ се не може прихватити. „Нешто“ би се могло прихватити. Ако дођемо до тог „нешто“, могли би да га прихватитимо. Зато ће у наредним данима заиста бити веома важно добро промислити. Народ треба да буде свестан тежине ситуације у којој се налазимо.