Прочитај ми чланак

Мркић: Ештонова је оценила Србију врло допадљивом

0

eston1

(Танјуг)
Министар спољних послова Србије Иван Мркић учествовао је на међународној конференцији у Улан Батору, где је имао серију билатералних сусрета, укључујући и сусрет са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон, која је поручила да је Србија заслужила место у Европи и да је храбро ушла у нови период развоја државе.

Мркић је рекао да је Ештонова оценила да је Србија последњим договором с Приштином учинила себе врло допадљивом. Према његовим речима, због постизања бриселског споразума, Србија је добила похвале мноштва страних званичника.

Напомињући да је велики део његових саговорника био из земаља које нису признале независност Косова и Метохије, Мркић је рекао да су сви они нагласили “да је српско руководство учинило добар корак, да такав потез много значи за стабилизацију прилика у региону, да је тиме Србија добила на популарности и атрактивности”.

Он је јуче и данас имао сусрете са више од 20 колега, првенствено из Азије, али и из других делова света.

Поред тога што је саговорнике информисао о споразума Београда и Приштине, сусрети су били прилика и за разговоре о билатералним темама, а како је оценио Мркић, у тим разговорима је у скоро сваком сегементу начињен корак напред.

– Имаћемо пуно посла у долазећим недељама да би смо остварили ове договоре – истакао је он.

Мркића је примио и монголски председник Чахија Елбегдожом, који је упутио позив председнику Србије Томиславу Николићу да посети Монголију.

Шеф српске дипломатије разговарао је са високим званичницима Тајланда, Јапана, Непала и Сијера Леонеа, као и са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером.

Мркић се састао са замеником премијера и министром спољних послова Тајланда Сурапонгом Товичакчаикулом, са Шунићијем Сузукијем из министарства спољних послова Јапана, са шефом дипломатије Непала Дургом Прасадом Бхатараијем и са заменицом министра спољних послова и међународне сарадње Сијере Леонеа Ебун Јусу.

Мркић је боравио у Улан Батору на позив монголске владе, а на конференцији су учествовали представници више од 100 земаља, од којих више од 50 министара, 18 из Европе, као и представници међународних организација и парламентарци.