Прочитај ми чланак

Учимо лажне цитате славних

0

ivo andric(Вести)

Славним историјским личностим приписује се дугачак низ цитата које они никада нису ни изговорили! „А за шта се онда боримо“ је изјава коју Винстон Черчил никада није ракао свом министру одбране када му је тражио да повеће војни буџет на рачун буџета за културу.

Историчар Миле Бјелалац каже да се људи позивају на славне личности како би појачали сопствену аргументацију. Нобеловцу Иви Андрићу чије мисли из „Знакова поред пута“ служе као путокази у животу, приписује се цитат који поуздано нигде није оставио. Биограф Ива Андрића, Жанета Ђукић Перишић каже да нигде нема цитата о „времену у коме паметан заћути….“.

Чак је и чувена максима оца наше писмености Вука Краџића „пиши као што говориш, читај како је написано“ – уствари принцип који је измислио немачки граматичар Јохан Критоф Аделунг.

Треба напоменути да ни Свети Сава није боље прошао. „Ми смо, кажем ти Иринеју, судбином предодређени да будемо Исток на Западу и Запад на Истоку“, цитат је за који црквени кругови не знају да пирпада Светом Сави јер од њега говото ништа написано није остало.

Лажни цитати су примери како са једне стране информисање путем Интернета није поуздано, а са друге стране открива моћно поље манипулације масама.

„Ако нема хлеба, дајте им да једу колаче“, реченица је која се везује за Марију Антоанету, коју она никада није изгворила.

„Ипак се окреће“, рече Галилео Галилеј пред смрт и искупи своју част. Међутим, не постоји доказ да је заиста то рекао.

„Новац је извор свог зла“!. Апостол Павле је ипак рекао мало другачије. „Љубав према новцу је извор свег зла“.

„Свирај то поново, Сем“ – Глумац Хемфри Богат није игворио ову реченицу у филму „Казабланка“, него његова партнерка Ингрид Бергман.