Прочитај ми чланак

Почела седница одборника са севера КиМ

0

Sednica_4_opstine

(Бета, Танјуг)

Заједничка седница одборника четири општине на северу Косова почела је данас у Лепосавићу, а тема разговора је осма рунда дијалога Београда и Приштине, која је касно синоћ у Бриселу завршена без договора.

Седница одборника из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока почела је око 12 сати, у Дому културе у Лепосавићу, а присуствује јој 100 одборника, од 119 колико укупно имају те општине.

Одборници ће се на седници упознати са резултатима дијалога у Бриселу, а очекује се и доношење закључака.

Представници Срба са севера Косова најавили су раније да ће, уколико решења постигнута у преговорима не буду повољна по њих, формирати Скупштину севера Косова која би, по њиховим речима, спроводила Устав и законе Србије.

Скупштина ће значити наставак континуитета Заједнице српских општина и, „као највиши представнички и законодавни орган штитити Устав Србије“. Функционисаће по законима Србије, а не Косова.

По проглашењу „Скупштине северног Косова“, одборници четири општине, највероватније ће Међународном суду правде у Хагу, упутити исто питање, као у случају када су Албанци прогласили независност Косова 2008. године.

Заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимир Пантић јуче је рекао да ће одборници од Међународног суда правде тражити одговор да ли Срби имају право да прогласе своју скупштину на једном делу територије, ако су то исто право имали Албанци.

„Наше питање ће бити да ли неформална група људи има право да прогласи своју Скупштину и своју аутономију на делу територије. Не видим како би Међународни суд правде у Хагу могао да донесе другачију одлуку, у односу на одлуку донету када се радило о потезу Приштине“, рекао је Пантић.

 

Нема датума без обзира на исход дијалога

Пантић сматра да Србија неће у јуну добити датум почетка преговора са ЕУ без обзира на исход текућег дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

„Мислим да грађанима то треба отворено рећи“, рекао је Пантић Радио-телевизији Србије, изразивши уверење да ће Србији датум бити ускраћен чак и ако буде постигнут споразум о заједници српских општина на КиМ.

Пантић је објаснио да је до тог закључка дошао у разговору са немачким парламентарцима који су крајем марта посетили Београд како би изнели своја очекивања од Србије у даљем процесу евроинтеграција.