Прочитај ми чланак

Затвор за навијаче Србије који уђу на Максимир!

0

(Новости)

Ако закључимо да је дошло до илегалне куповине улазница навијачима ће бити онемогућен улазак – рекао Комесар за безбедност ХНС Цврк

sp-karte
Хрватски званичници обећали су након састанка са делегацијом УЕФА оштре мере у борби против хулганства и насиља у спорту.

– Заједнички циљ нам је да наши навијачи, баш као и фудбалери, постану наши најбољи амбасадори – рекао је хрватски министар образовања Жељко Јовановић.

Он је нагласио да је заједнички циљ и Хрватске и УЕФА „спречавање нелегалног клађења и намештања мечева“.

Од раније је познато да је гостујућим навијачима забрањен долазак на утакмицу, а уколико се на стадиону открију навијачи Србије, следи им месец дана затвора и висока новчана казна.

– Ако закључимо да је дошло до илегалне куповине улазница од стране гостујућих навијача биће им онемогућен улазак. Казна за неовлашћен улазак може бити новчана, у износу од 2000 и 12.000 куна и казна затвора до месец дана – рекао Комесар за безбедност ХНС-а Зоран Цврк.

Из ХНС су најавили и да неће толерисати никакво националистичко навијање, те да ће се публика путем разгласа упозоравати, како не би дошло до прекида утакмице. 

Министар унутрашних послова у Влади Хрватске Ранко Остојић истакао је да ће након заједничке процене ситуације бити предузете конкретне мере на искорењивању насиља на стадионима.

Састанак представника хрватских власти и УЕФА уследио је како би се ублажиле тензије настале након што је Влада Хрватске раније овог месеца назвала писмо председника УЕФА Мишела Платинија премијеру Хрватске Зорану Милановићу „дипломатски непримереним“.

Платини је у писму које је упутио и Хрватској и Србији затражио да се уочи квалификациног меча за првенствио света ове две репрезентације 22. марта предузму неопходне мере како би се спречило насиље хулигана.

Фудбалске федерације Србије и Хрватске су се у том циљу договориле раније да забране својм навијачима одлазак на гостовање.

Платини је обе бивше југословенске републике упозорио да ризикују да буду искљуцене из међународних такмичења у случају да не сузбију насиље међу хулиганима.

УЕФА је у неколико наврата кажњавала обе федерације због насиља и расистичког понашања екстремних навијачких група.