Прочитај ми чланак

Власт издала српски народ на Космету: Нацрт споразума Београда и Приштине!

0

(Блиц)

ЕУ и Приштина су усагласиле нацрт споразума између Београда и Приштине у 10 тачака. Према сазнањима „Блица”, овај предлог је предат властима у Београду који треба да изнесу своје примедбе. ЕУ и Приштина траже да се Србија обавеже да неће кочити пријем Космета у међународне институције и оставља могућност доношења нове резолуције Савета безбедности која би заменила постојећу 1244.

319858_dacic01betaphoto_f
Према овом нацрту, Европска унија и Приштина предлажу да се на северу Космета Србима дозволи формирање европске регије север Космета уместо заједнице српских општина које тражи Београд. Ова регија би имала неке надлежности, чак и апелациони суд, али би читав овај регион био потпуно инкорпориран у косовске институције. „Блиц” интегрално објављује текст нацрта предложеног споразума Београда и Приштине.

НАЦРТ СПОРАЗУМА

Увод
Циљ овог споразума је промовисање мира, стабилности и помирења на западном Балкану, те даљем напретку европских интеграција обеју страна. Он представља суштинску и одрживу нормализацију њихових односа, унапређујући на тај начин безбедност њихових грађана и побољшавајући услове за њихов свакодневни живот.

Овај споразум у складу је са споразумима постигнутим у дијалогу према резолуцији ГСУН 64/298 од 13. септембра 2010, узима у обзир Резолуцију СБУН 1244/1999. и Саветодавно мишљење МСП од 22. јула 2010. Споразум не доводи у питање позицију иједне стране у погледу статуса Косова. Две стране су се споразумеле о следећем:

1. Спровођење претходних споразума – Већ постигнути споразуми биће спроведени.
– Споразум о телекомуникацијама и електричној енергији биће постигнут на основу постојећих нацрта и у складу с међународним обавезама двеју страна (Атински споразум).

2. Север Косова и Метохије – Општине и друге институције на северу Космета (Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток) представљају саставни део институционалног и правног оквира Косова. Наведене општине уживају иста права и имају иста проширена овлашћења и надлежности предвиђене за остале општине на Космету.

– Полазећи од начела Европске повеље о локалној самоуправи, општине на северу Косова имају право да образују савез у циљу заштите и промовисања заједничких интереса. Поменути савез општина могао би се звати Европски регион север Косова (ЕРСК).

– Представници ЕРСК могли би у догледно време бити позвани да учествују у раду Комитета региона ЕУ.ЕРСК може основати скупштину општина учесница, а оне могу одредити извршно тело које ће им бити одговорно, које ће остваривати сва права која су им дата према косовском закону и пружати услуге засноване на најбољим европским праксама и стандардима.
– Избори у ЕРСК одвијаће се према косовском закону и изабрани представници ће имати своје место у институцијама Косова.
– ЕРСК може сарађивати са међународним партнерима. Између осталог, то би подразумевало и договоре о локалној и прекограничној сарадњи са Србијом.

3. Активности српске Владе на Косову – Србија ће престати да обавља главне државне функције на Косову, укључујући општинску управу, судове, полицију и остале органе, као што су пореске службе, поште.
Судски органи ће радити у правном оквиру Косова. Састав судова ће одражавати локални етнички састав. У ЕРСК биће основав апелациони суд.
– На Косову неће бити активних службеника српских органа јавног реда, безбедности или цивилне заштите без дозволе косовских органа. Сва полиција ће функционисати у оквиру косовске полиције. Једино полиција која одражава етнички састав биће распоређена на северу Косова.
– Косовске институције ће обављати административне функције као што су пореске службе, поште, општинске управе.
– Финансирање општина, као и појединаца од стране Србије, а у сврху унапређења добробити локалних заједница, вршиће се путем механизама о којем ће се договорити две стране и који ће омогућити одвојене и транспарентне буџете за сваки сектор (нпр. здравство, образовање, пензије).

4. Децентрализација – У светлу опредељности за децентрализацију, косовски органи ће прегледати функционисање недавно успостављених општинских органа да би обезбедили њихов рад и одрживост њихових активности.

5. Верска и културна баштина – Договори о заштити верске и културне баштине предвиђени косовским законом биће загарантовани споразумом ЕУ и Косова.

6. Двојно држављанство – Права лица с двојним држављанством биће у потпуности поштована.

7. Официри за везу – Српски органи и косовски органи упутиће официре за везу у Приштину и Београд да би омогућили радне контакте.

8. Представљање Косова на међународним форумима – У оквиру нормализације односа, Србија неће блокирати нити подстицати друге да блокирају чланство Косова у међународним телима основаним у економске, културне и друштвене (укључујући и спорт) сврхе. Србија неће блокирати чланство Косова у ОЕБС.

9. Спровођење Споразума – Обе стране ће спроводити овај споразум уз помоћ ЕУ сагласно приложеном распореду. ЕУ ће пратити спровођење. Уколико једна од двеју страна не испуни обавезе или распоред, процеси везани за ту страну замрзнуће се.

10. Нова Резолуција Савета безбедности УН – Две стране могу размотрити / сложити се да наведу поменуте договоре/споразум у резолуцији СБУН.