Прочитај ми чланак

Српски филм „Фалсификатор“ затворио 41.ФЕСТ

0

Познати српски редитељ и сценариста Горан Марковић прогласио је 3. марта затвореним главни програм 41. Феста, после премијерне пројекције његовог филма „Фалсификатор“ у великој дворани Сава центра.

Публика је дугим аплаузом поздравила многобројну ауторску и глумачку екипу ове црне комедије, са Тихомиром Станићем у насловној улози.

Пре пројекције уручена је награда за најбољи филм такмичарског програма Феста „Европа ван Европе“, која је припала израелском филму „Орлови“ редитеља Дрора Сабоа.

Аутор је упутио писмо захвалности, а признање је у његово име примио амбасадор Израела у Србији Јосиф Леви.

„Орлови“ су награђени „за храбру и провокативну опсервацију опасног феномена конфликта генерација у савременом израелском друштву“, образложили су председник жирија Жан Рој и чланови Благоја Куновски и Срђан Драгојевић.

На 41. Фесту, који је 22. фебруара отворио амерички глумац Мајкл Медсен, приказано је у више дворана и више програмских целина 75 филмова из целог света, у избору уметничког директора Борислава Анђелића и селектора Ивана Карла.

Тихомир Станић: Отац је инспирација
Продуцент и главни глумац филма „Фалсификатор“ Тихомир Станић изјавио је данас Танјугу да је прототип за тај лик био његов отац.

У филму редитеља и сценаристе Горана Марковића главни јунак Анђелко у малом босанском месту крајем 60-их година 20. века фалсификује дипломе, али не за новац већ из чистог алтруизма, да би помогао комшијама, а затим и све ширем кругу људи.

Станић је, према једногласној оцени након новинарске пројекције на Фесту, бриљирао у креирању тог доброг, наивног идеалисте, који ипак доспева у затвор.

„Љубав коју имам према свом оцу и разумевање за његове поступке су вероватно нешто што је било пресудно и када сам играо истоимену представу и сада када играм тај лик у филму“, рекао је Станић.

Он је додао да „наравно, без редитеља, без његовог ока, то не би било тако како јесте“, али да је битно што му је Марковић веровао и пустио га да унесе своје доминантно осећање у филм.

„Веровао ми је да знам и да осећам мотиве тог човека, његове разлоге зашто то ради, да осећам сву његову потребу да учини добро, па макар на погрешан начин“, рекао је познати глумац.

Као продуцент, Станић је изјавио да је пројекат, који је сниман делом у Београду, а делом у околини Бањалуке, био тежак, али да му је донео задовољство.

„Радили смо у мом родном крају, био сам окружен људима из завичаја који су били спремни да помогну на разне начине“, истакао је он.

Као проблем у продукцији навео је „то што увек касни новац“, али је додао да се већ навикао да то решава, јер је продуцирао и претходни Марковићев филм „Турнеја“.

„Продукционе муке и телефонирање на разне адресе испуњавају ми време док током снимања чекам сцену у којој наступам као глумац“, нашалио се Станић.

(Танјуг, фото: Тања Валич)