Прочитај ми чланак

Русија до 2020. добија 2.000 војних авиона и хеликоптера

0

Шеф руске државе и главнокомандујући Владимир Путин у Новосибирску је одржао саветовање о развоју борбене авијације.

 su 34 .

Врховни командант Оружаних снага РФ по његовом завршетку је саопштио да ће за нову технику у том роду војске до 2020. године бити издвојено 5 билиона рубаља (163 милијарде долара). Фактички: четвртина свих средстава за државне поруџбине у сфери одбране.

Тим средствима се планира куповина 2.000 авиона и хеликоптера.

Кад то буде реализовано, удео савремене технике у руској војној авијацији ће се повећати са 20 на 70 одсто.

Саветовање је одржано у авио-фабрици у којој се монтира Су-34. До 2020. ће из те фабрике „полетети“ сто нових бомбардера.

„Они ће имати блиндирану кабину, веома комфорну, са храном и тоалетом“ – предочено је Владимиру Путину. Технички детаљи нису саопштени јер су – тајна.нПознато је само да ће брзина летелице бити 1.700 км/ч и да ће моћи да танкује говиво и у ваздуху.

Један такав авион коштао би више од милијарду рубаља. Али, поруџбина 100 авиона оборилс је њихову цену на 250 милиона рубаља „по комаду“.

„Нећемо имати другу историјску шансу да на време и са потребним квалитетом изведемо овако крупан подухват у обезбеђивању одбрамбене способности земље“ – изјавио је Путин.

ka_52_d32

Шеф државе је указао да руска војна техника треба да буде боља од светске. „Уколико се данас будемо оријентисали на инострану моделе, сутра ћемо да закаснимо“ – упозорио је Путин.

Посебно се осврнуо на проблеме сервисирања војне технике. При том је указао да би било најбоље да то раде сами произвођачи технике и предложио да се сервисирање обавезно уноси у купопродајне уговоре.

„Та клаузула треба да важи током читавог периода експлоатације хеликоптера и авиона“ – рекао је Путин, нагласивши да ће то повећати квалитет борбене технике и предузећима донети допунска средства.

 

(Факти)