Прочитај ми чланак

Хтео би га и САД: Нови руски ултра-прецизни пројектил

0

804px-Kh-38_in_maks2009(Глас Русије)
Део наоружања војног ваздухопловства Русије постао је најновији пројектил Х-38 кратког домета класе „ваздух-земља“.

Иако је пројектил дизајниран за пету генерацију авиона Т-50, он ће унапредити и садашње бомбардере и ловце, укључујући Су-34 и МиГ-29 СМТ.

Х-38 – производ руске корпорације „Тактично ракетно наоружање“ (ТРВ). Тестирања новог оружја су спровођена у пуној тајности читаве 2012 године, након чега је оно, крајем децембра, било усвојено. Сада почиње серијска испорука првих узорака.

Нова ракета је направљена на модуларном принципу и може бити опремљена различитим самонавођеним и бојевим главама. Она је у стању да реши различите проблеме и значајно повећава ударну моћ мултифункционалног авиона Т-50. Ракета ће се налазити у унутрашњости трупа летелице, која је направљена по „стелт“ технологији, саопштио је уредник „Независне војне ревије“ Виктор Литовкин:

Авион, чак и са свим високим квалитетима, укључујући невидљивост – само је авион. Међутим, када он има пројектиле високе прецизности за извршавање различитих задатака, то је већ високо-прецизни авијациони систем – управо оно што треба да представља авион 5 генерације. Чињеница да ће ракета бити унутар трупа, повећава невидљивост овог апарата.

GLONASS1Ракета се неће видети на екрану радара, објашњава стручњак. Х-38 има још једну важну предност. Она ће у лету моћи маневрисати, користећи ГЛОНАСС систем. Како је показано у пракси, у савременим сукобима, између осталих у Авганистану и на Блиском истоку, из ваздуха је веома тешко открити циљ чак и са указивањем са земље, пошто су средства камуфлаже побољшана. Сада ће ракету ка њеном циљу наводити ГЛОНАСС, истиче Виктор Литовкин:

Њена тачност је повећана захваљујући сателиту ГЛОНАСС. Он види циљ, види ракету и комбинује ове две тачке. Притом је ракета суперсонична, па се решава сложени задатак – навести на циљ ракету, која лети великом брзином у ваздушном простору изнад земље. То је велико достигнуће руских конструктора муниције.

Високопрецизно оружје омогућује да се једном ракетом погоди важна мета и брзо побегне испод отворене ватре непријатеља. Х-38 је управо таква врста оружја, наглашава главни уредник листа „Национална одбрана“ Игор Коротченко:

Наравно, ово је високо прецизно оружје, јер се данас авијација унапређује вођеним ракетама. То значи да су оне гарантовано у стању да погоде мету. Прелазак на нови систем наоружања, укључујући и војно-ваздушне снаге, значи да ће сви они деловати под јединственом војном командом и користити ГЛОНАСС за успешније извршавање борбених мисија.

Х-38 је способан да погоди оклопно возило, које врши маневре, као и стационарна скровишта непријатења, на удаљености од 3 до 40 километара. Тежина њене бојеве главе износи 250 килограма. Усвајање овакве ракете значајно ће ојачати силину удара руске војне авијације.