Прочитај ми чланак

И даље блокиран фонд посвећен девојчици убијеној у НАТО агресији

0

sanja-milenkovic_620x0(Новости)
У знак сећања на на талентовану гиманзијалку Сању Миленковић, која је страдала у бомбардовању моста у Варварину, формиран фонд. Већ 12 година блокирано око 130.000 евра за стипендирање младих.

Заборав други пут убија гимназијалку Сању Миленковић, жртву напада НАТО авиона током агресије на Србију. Талентована шеснаестогодишња ученица Математичке гимназије у Београду је била међу 10 житеља Варварина који су убијени током два ракетирања моста у том градићу, усред бела дана.

Одмах после рата уз помоћ дијаспоре, као успомена на невино страдалу девојчицу, основан је Фонд „Сања Миленковић“ за стипендирање талентованих ђака и студената математике и техничких наука. Нажалост, фонд који је требао да чува успомену на бриљантну ученицу Математичке гимназије функционисао је само две године.

За то време 40 ђака и студената добијало је стипендије, фонд је финансирао одлазак младих талената на такмичења, а затим је необјашњиво његова имовина од 130.000 евра блокирана и он је тихо угашен.

Отац несерећне девојчице, представници дијаспоре и „Београдски форум за свет равноправних“ већ 12 година покушавају да та средства одблокирају и усмере за оно за шта су намењена – стипендирању младих талената.

– Добротворни фонд је, као и моја Сања, страдао као колатерална штета али не ратних, већ политичких обрачуна. Покушавали смо да га покренемо, али у држави нисмо наишли на разумевање – горко каже професор Зоран Миленковић, Сањин отац.

– У превирањима после 2000. блокирана су средства фонда депонована у Београдској банци, све док она 2001. није отишла под стечај. Тако је 100.000 евра за школовање младих српских талената остало у стечајној маси. Тешко ми је да гледам све више деце талентоване као што је била моја покојна Сања, а која немају новца одлазак на такмичења и школовање.

СТРАШНИ ЗЛОЧИН
Професору Миленковићу замагли се поглед, а глас утиша кад описује недељу 30. маја 1999. кад је Варварин славио празник Свете Тројице, а мноштво људи се шетало као да није рат.
– Неочекивано, појавила су се два НАТО авиона у ниском лету и ракетама разнела две трећине моста на коме се налазила моја Сања са две другарице. Из скршеног бетона и челика окруженог облаком прашине и дима чули су се крици рањених и Варваринци су похитали у помоћ. После неколико минута авиони су поново ракетирали мост. Дан је био ведар, пилот је добро видео људе које је гађао. Десет људи је погинуло, а двадесетак рањено – своди трагични рачун Миленковић.

Представници Фонд дијаспоре за матицу, који је практично створио Фонд „Сања Миленковић“, огорчени су односом према успомени на ову девојчицу и према будућности Србије.

– Тих 100.000 евра је 2001. године заједно са 3,5 милиона евра Фонда дијаспоре за матицу противправно гурнуто у стечајну масу Београдске банке. Иако је Влада Србије 2002. донела одлуку да се новац, у динарској противвредности, врати фондовима, неко је то и даље спречавао.

Тек после дуготрајног суђења 2008. је враћен део главница Фонда дијаспоре за матицу, али и даље немамо вести када ће бити враћен новац из Фонда „Сања Миленковић“. Наставили смо да се дописујемо с институцијама и нећемо одустати, јер је то новац српске деце – каже др Милоје Милићевић, председник управног одбора Фонда дијаспоре за матицу.

Реч је фонду који је 1999. сакупио средства којима је саграђен нови мост у Варварину, обновљен Жежељев мост у Новом Саду, многе болнице и други објекти у Србији.

Саговорник „Новости“ наглашава да и сада у амбасадама и конзулатима има блокираних средстава фонда.

– Дијаспора је 1999. и 2000. новац доносили директно у дипломатско-конзуларна представништва СР Југославије, јер платни промет с иностранством тада није постојао. У депозиту амбасади у Берну, на пример, налази се 24.331 швајцарски франак уплаћених у Фонд „Сања Миленковић“. Безброј пута тражили смо од државе да деблокира тај новац.

Он сматра да је и према успомени на Сању Миленковић почињен је неопростив грех.

– Дијаспора је финансирала фонд под њеним именом да би се супротставила злу и дала подршку обнови супстанце српског народа, школовању младих талената који ће чувати успомену на Сању – каже др Милићевић.