Прочитај ми чланак

Гускова: Русија хоће да помогне Србији у преговорима за Космет!

0

(Танјуг)

Руски академик и историчарка Јелена Гускова истиче да би се Русија укључила у преговоре о Космету ако би је Србија позвала, и упозорава да су САД „одавно већ кренуле на Републику Српску“, а посебно им, како наводи, смета председник Милорад Додик.

322552_jelena-guskova-ras_f
Да су САД кренуле на Републику Српску – види се по штампи и медијима, где се говори о томе да Српска „смета уједињењу БиХ“ и да треба мењати Дејтон, рекла је Гускова јуче Срни.

– У последње време њима смета Додик, односно јак и снажан политички лидер, који је спреман да се бори за српску ствар и на нивоу БиХ и на целом Балкану – истиче Гускова, која је и сенатор Републике Српске.

Она наводи да је Република Српска постала врло важан политички фактор и у БиХ и на Балкану, јер даје наду другим народима, као и Србима на Косову, који се, како каже, чешће обраћају Србима у БиХ него Београду.

Коментаришући активно учешће Америке у косовским преговорима, Гускова је рекла да се Русија уоште не држи пасивно о питању Косова и Метохије, али да не може да буде фактор у преговарачком процесу ако је Београд не замоли.

Према њеним речима, када би званични Београд имао чврст став о свим питањима и ако би му била потребна дипломатска подршка – сам би позвао Русију и Русија би обавезно дошла или послала неког свог представника да подржи Србију.

– Русија би се умешала у косовски дијалог као саветник ако би је Београд позвао, али потребан би био позив Београда – рекла је Гускова.

Према њеним речима, Русија не може да наређује српским властима, јер је одлука на Београду. 
– Русија је све рекла о питању Косова и сада власти Србије саме одлучују шта ће да ураде са својом територијом – објашњава Гускова.

Она сматра да су се САД умешале у косовске преговоре вероватно на позив Приштине, а да се Београд с тим сагласио. 
– Одавно Србија на тим преговорима није рекла – не. Ипак, Београд би требало да зна да о неким питањима то треба да каже – сматра Гускова, која је и почасни члан Српске академије наука и уметности Српске.

Она подсећа да је руско „не“ у Савету безбедности УН 2007. године омогућило Србији да задржи Косово као своју територију. 
– Али, оно што сада ради власт Србије, постепено, ипак води ка самосталности и независности Косова. И шта у том случају да ради Русија? Русија сада гледа шта ради власт у Београду и шта ће да одлучи – да ли поклања територију, да ли је мења… – наводи Гускова.

Она сматра да Вашингтон жели што мању и неефикаснију Србију да би била што мање важан фактор на Балкану, па због тога не може да дозволи уједињење српских земаља…

За САД је, наводи Гускова, Косово „нормалан процес смањивања територије Србије и умањивања значаја Србије на Балкану и у европској политици“. 
– Ипак, сада расте снага Русије и постоји нада да ће она одиграти своју улогу у тим питањима – закључује Гускова.