Прочитај ми чланак

Агресија НАТО није престала

0

gen-jovan-kumanovo-majk-d_620x0(Новости)
Генерал Јован Милановић открива планове које је Алијанса спремала како би казнила нашу земљу. Требало је земљу довести у стање да се не може бранити и да нема наде у помоћ Русије.

Аgresija на Србију није завршена 1999. године, тада је окончана само њена оружана фаза. Она је настављена другим методима са циљем да се отимање Космета, извршено силом оружја, обезбеди међународно-правни легитимитет.

Притисци које Србија трпи у дијалогу с албанским властима на КиМ могу се посматрати као врхунац те агресије – сматра генерал Јован Милановић, легендарни обавештајац Војске Југославије, који је у Бриселу уз помоћ француског мајора Пјер-Анри Бинела успео да осујети прву НАТО агресију на Србију 1998. године.

Он наглашава да су после година дезоријентације, напори садашње власти вредни пажње, али упозорава да је тешко изаћи на крај с НАТО машинеријом која не нуди компромисе, већ поставља услове.

– Не треба понављати грешке политичара који су после Дејтона поверовали да је прича завршена и да смо заиста „фактор мира и стабилности“. То је била обмана, а истину ми је у августу 1998. предочио високи војни дипломата САД:

„За успостављање трајнијег мира у региону потребно је Србију довести у позицију да не може да се брани, са исцрпљеним ресурсима и без наде у помоћ Русије“. Он је растакање Србије представио као приоритет НАТО и услов за успостављање трајне контроле Алијансе над овим просторима – каже генерал Милановић.

Он истиче да је оружана агресија НАТО била усмерена на Србију, али да је њен циљ била цела Југоисточна Европа.

– Алијанса је под изговором „хуманитарне интервенције“ на Космету освојила и Албанију, Македонију, Румунију и Бугарску, а касније је то само формализовано. Балкан је прва геостратегијска зона интереса НАТО и САД, одскочна даска за офанзивне акције за остваривање циљева у другим геостратегијским подручјима – каже генерал Милановић.

БАЛКАН ОСЛОНАЦ НАТО
Балкан је прва зона интереса НАТО и САД, одскочна даска за офанзивне акције за остваривање циљева на Блиском и Средњем истоку и северној Африци. – Сви ти циљеви су до данас реализовани. Балкан је битан и за напредовање у трећу зону интерсовања НАТО и САД – нафтоносни простор Средњег истока, Ирак, Иран и закавкаско подручје. Четврти геостратешки циљ је угрожавање Кине на свим границма и угрожавање Русије с простора јужнокавкаских држава – објашњава генерал Милановић.

Саговорник „Новости“ сматра да не треба стрепети од порука типа „Учините шта вам кажемо, или ћемо вас бомбардовати“, какве су 1999. доносили Весли Кларк и Хавијер Солана. Ипак, упозорава да и нови емисари из Бундестага, Стејт департмента и сличних институција доносе ултиматуме.

– Уместо бомбама они прете мање или више перфидним међународним санкцијама. Оне се могу манифестовати, на пример, кроз ембарго на извоз неких пољопривредних производа или довођење банака које исисавају новац из земље.

Одлуку о врсти притиска доноси врх пирамиде моћи у НАТО. Он доноси политику, доктрине, планира стратегије и дезинформацијама производи „вештачку стварност“ којом је и злочиначку агресију могуће представити као „хуманитарну мисију“ – каже генерал Милановић.

Агресија НАТО је, по његовом мишљењу, била неминовна, јер је Алијанси била потребна оваква операција да би се ослободила оквира војног одбрамбеног савеза. Као најбољи простор за овај преокрет одредили су Космет, који ни данас није изгубио значај за планове НАТО.

– Југоисточна Европа је и даље у центру америчких интереса. То се види и на примеру преговора Београда и Приштине, којима наводно координира Европска унија. Чим се појавио наговештај наде за договор, дошао је амерички емисар са потпуно другачијим инструкцијама и вратио ствар на почетак – сматра генерал Милановић.

Он објашњава да људи на нижим нивоима НАТО само разрађују планове и буквално немају никакву представу о целокупности подухвата, већ прихватају обмане и слепо следе инструкције.

– Ипак, нада постоји док постоје часни људи, као што је био Бинел, о коме ће се једног дана говорити као о човеку који је спасао образ Француској јер је спречио да учествује у ужасном злочину под шифрованим именом „Балканска зима“.

Истине ради, он није био једини коме савест није дозволила да прећути планирану агресију НАТО. Било је више десетина људи у НАТО који су се грозили кампање лажи којом је оправдавана агресија и давали су информације од животне важности за Србију – каже генерал Милановић.

Врхунски обавештајац наглашава да су добре информације дословно вредне живота и да без њих не можемо да „завирмо у главу противника“.

МЕЂУСОБНИ ОБРАЧУН
Генерал Милановић наглашава да су планови америчких стратега из 1998. године, усвојени уз немачку подршку, искључивали могућност копненог судара НАТО снага и Војске Југославије. – Крајњи циљ је био да се обрачунамо међусобно, тако што би пре пролећа 1999. букнуо грађански рат у Србији, а НАТО би ушао на КиМ без отпора и ставио га под контролу. Ако разумемо ту тактику, већ смо у предности – сматра генерал Милановић.

– Имамо посла с окрутним и безобзирним противницима, којима људски животи не значе ништа. За то је врло илустративан пример план осујећене агресије „Балканска зима“ из 1998. године. Њена прва фаза била би 24-часовни масовни удар ваздухопловством и ракетама по војним циљевима у Србији, а после би се оставио кратак рок Милошевићу да капитулира.

То је био изговор да се добије време за оцену резултата, а затим би следила „фаза апокалипсе“ у којој би били уништени енергетика, путна инфраструктура, водосистеми, бране, сви животно важни циљеви. Треба имати у виду да су људи који су планирали тај пакао и даље укључени у „решавање“ проблема на Балкану – каже генерал Милановић.

ЖРТВА МАЈОРА БИНЕЛА
Мајор Бинел знао је да ставља на коцку и блиставу војничку каријеру и слободу дајући Србима план НАТО агресије, указује генерал Милановић:

– Нажалост, он је херој који се жртвовао за спас Србије, а ниједан наш званичник никада му се није ни захвалио! Политичари у Београду су и пре Бинеловог документа имали све информације о агресији, али им нису веровали. Замолио сам га да ми да оригинални план и он је пристао, уз речи да неће да саучествује у злочину над Србима са Шираком који је издао Де Голове идеје и постао амерички слуга.