Прочитај ми чланак

Истина о погибији Јурија Гагарина (Видео)

0

Jurij gahgarin2p0(Мондо, РТ)
Годишњица смрти првог човека који је летео у космос Јурија Гагарина обележена је 27. марта, а тек сада, 45 година од његове погибије 1968. године, коначно сазнајемо и како је страдао.

Јуриј Гагарин је погинуо за време тренажног лета на авиону МиГ-15. Како је потпуна истина трагедије деценијама прикривана, појавило се неколико верзија које су, свака на свој начин, покушале да одговоре на питање како је дошло до погибије првог космонаута, пише „Астрономски магазин“.

Алексеј Леонов, после Гагарина сигурно најпознатији совјетски космонаут и један од последњих припадника првог одреда космонаута који је био врло близак са Гагарином, један је од малобројних који је знао пуну истину о његовој смрти.

У јануару ове године Леонов је написао писмо председнику Русије Владимиру Путину у коме га моли да се коначно отворе тајне архиве и јавности открију детаљи о погибији Јурија Гагарина.

У интервјуу часопису „Култура“ који је објављен 22. марта, Леонов екслузивно износи детаље и разоткрива тајну Гагаринове погибије.

Према његовим речима Гагарин је полетео 27. марта јер су му понудили место начелника Центра за припрему космонаута, а он није хтео то да прихвати, а да претходно и сам не постане пилот.

„Поставио је услов – да би постао начелник треба да уђем у строј као пилот. „Руководити пилотима, а да не летиш – ту нема моралног права“, рекао је Гагарин, тврди Леонов.

Како објашњава, после обавезних летова на војном авиону у његову летачку књижицу је требало да буде уписано следеће: „Способан за летове у сложеним метеоролошким условима на авионима „МиГ-17″ за време минималне облачности од 450 метара и видљивости до 800 метара“. То су услови који важе за пилоте прве класе.

Леонов је одбацио могућност да је Гагарин страдао „због сусрета са НЛО“, или због тога што су „пилоти били пијани“, „авион био неисправан“ или „због грешке диспечера“, што су све теорије које су владале после његове смрти.

Објашњава да је узрок несреће – аљкавост.
„Сада је дозвољено да се каже шта се десило. Разлози погибије леже у – аљкавости, распуштености и неодговорности која је владала у нашој држави. У реону тренажних летова, поред Гагариновог Мига прелетео је без икакве контроле са земље један авион.

Гагарин је летео брзином од око 750 километара на час, док је овај други авион прошао поред њега на растојању од само 10-15 метара брзином од 1.170-1.200 километара на час, практично брзином звука.

Јака ваздушна струја преврнула је Гагаринов авион, који је упао у дубоку спиралу. Авион је имао резервоаре са по 260 литара горива. Инструктор Владимир Серјогин, који је седео иза Гагарина у авиону, је пре лета написао инструкције да је забрањено обављати високе и сложене пилотаже, тако да током овог лета ово није било планирано.

Конкретан задатак је био да обаве неколико наклона под угловима од 15 и 30 степени и пикирање без пилотаже под великим угловима. На висни од .4.200 метара, Јуриј је јавио: „Ја, 625. задатак у РИП-у (реону тренажних летова) завршио, идем на ‘рубеж’ (рубеж је путања спуштања).“

Испитавило се да ће ово бити последње јављање Гагарина. Кроз 55 секунди, тачно знамо време јер је оно остало регистровано на бродском часовнику, авион је већ ударио у земљу.

Имам фотографију са места трагедије (Леонов показује фотографију). Погледајте, ако би авион пао носем, онда би поломио два-три дрвета, а овде видите колико је врхова дрвета посечено …“, објашњава за „Културу“.

Он каже да је фотографија са дрвећем документ који потврђује да је посада до последњег тренутка била активна.

Према речима Леонова за оно време било је логично да оваква истина буде скривана од јавности.

„Државна машина је водила рачуна да не узнемирава јавност. И генерал Камањин (који је у Ваздухопловним снагама руководио космичким програмима, коме је Гагарин био потчињен и који је дозволио Гагарину да упркос забрани лети на тренажним авионима) и конструктор Тупољев су знали шта се десило, али су замолили да се ово питање не покреће јер по њима погинуле то ионако неће вратити.

Ја сам се изоловано борио за истину, обратио сам се председнику. Недавно је објављено да је до катастрофе дошло због „несанкционираног“ авиона. Идентитет пилота ће бити обелодањен касније“, објашњава овај бивши космонаут и додаје да је одлучено да се сада име тог пилота, који је тешко болестан и има скоро 90 година, не објављује.

Ипак, он потврђује да се ради о веома познатом пилоту ловца, хероју Совјетског Савеза.

Леонов тврди да је за несрећу искључиво крив пилот, а не они који су га наводили , јер је требало да лети изнад 10.000 метара.

Међутим, он се изненада спустио испод облака до висине од око 400 метара, кренуо у форзаж и са брзином звука кренуо у вис, прелетевши поред Гагариновог „Мига“. Касније је признао генералу Запољском: „Осетио сам да се нешто десило“, тврди Леонов.

Како објашњава, он и професор доктор Сереј Белоцерковски су својевремено на Академији Жуковског симуларили све варијанте преласка авиона из једне у другу тачку за 55 секунди.

„У свим варијантима, заједничка је дубока спирала у коју је други авион који је прелетео на малом растојању убацио Гагаринов МиГ“, каже овај бивши космонаут.

„Налазио сам се 13 километара од места пада. Тада сам чуо два праска – први, то је била експлозија, а други је био звук који је карактеристичан за авионе који пробијају звучни зид. Тада је авион нагло убрзавајући, кренуо у вис. Делило их је секунда и по. Нисам био једини који то чуо, и о томе сам написао у документима из 1968.

Почетком 90-тих одједанпут је порасло интересовање за погибију Гагарина, објављене су чак безобразне фантазије о томе да су пилоти били пијани … „, каже Леонов и додаје да им је тек после две деценије дозвољено да погледају документа комисије.

„Тада сам видео да је оно што сам ја написао фалсификовано – то није мој рукопис, док је график временске разлике између два праска увећан десет пута. Тада сам се заклео да ће урадити све да истина буде обелодањена. Сада је то време коначно дошло … „, каже Алексеј Леонов у интервјуу за руску „Културу“, а који је приредио Грујица Ивановић за „Астрономски магазин“.