Прочитај ми чланак

Северна Кореја поручује УН: Атомски рат у најави

0

severna-koreja-juzna-koreja-atomska-bomba-nuklearni-sukob-bil-ricardson-1328585176-61771(Новости)

Пјонгјанг обавештава Савет безбедности о нападу на Корејском полуострву.

На владином сајту снимци замишљеног напада на америчке базе.

Појачана борбрна готовост јужнокорејске армије која је на маневрима
Нуклеарни напад може да почне у било ком тренутку – објавило је севернокорејско министарство иностраних послова и обавестило Савет безбедности УН да су на Корејском полуострву створени услови за атомски рат “у блиској будућности”.

Претња је праћена искључивањем још једне специјалне војне телефонске везе са Јужном Корејом, али и брзим одговором САД. Наиме, два стелт бомбардера Б-52, који могу да носе нуклеарне бомбе, долетела су до Јужне Кореје да би учествовала у заједничким војним маневрима САД и Сеула.

Пјонгјанг је и пре четири године прекинуо специјалне телефонске линије са јужним суседом и вербално запретио САД и Сеулу, али никада овако директно. До усијања је доведена температура у овом делу света.

Реч је о последњој у серији претњи којима Северна Кореја одговара на маневре САД и јужног суседа и санкције УН, уведене у фебруару, после трећег нуклеарног теста Пјонгјанга. Већ је раскинуо уговор о прекиду ватре са Сеулом, “пресекао” телефонску линију Црвеног крста између две Кореје и наредио артиљеријским и ракетним јединицама “борбену готовост” за гађање америчких база на Хавајима, Гуаму и америчком тлу.

НОВА ЛОГИКА
Стабилност се одржавала 60 година јер је безбедносни савез САД са Јужном Корејом и Јапаном јасно стављао до знања севернокорејском руководству да ће, ако нападне, Јужну Кореју или Јапан, изгубити и рат и земљу. Оно што сада брине је да нови севернокорејски лидер можда нема исту логику, имајући у виду његову младост и (не)искуство, пише амерички часопис “Форн полиси”.

Аналитичари указују да Север претњама настоји да приволи међународну заједницу да обнови разговоре с Пјонгјангом, али под његовим условима, као и да учврсти власт режима Ким Џонг Уна.

Иако стручњаци тврде да нуклеарни капацитети Пјонгјанга не одговарају претњама, поједини експерти су уверени да тако снажна реторика, праћена на владином сајту снимцима замишљеног напада Северне Кореје на америчке базе и окупацију Јужне Кореје за свега три дана, треба озбиљније схватити. Чак и мали инцидент могао би да се претвори у шири сукоб.

– Нуклеарни рат је врло могућ. Америка је храбра јер има више атомских бомби, али ће нестати у пламену. А све слуге тог моћног господара ће осетити поготке наших атомских бомби кад заратимо са Америком – прети Дневник севернокорејске ТВ.

Нови амерички секретар за одбрану Чак Хејгел каже да Сеул може да се ослони на војну заштиту САД.