Прочитај ми чланак

Најзад правда и за српске жртве?

0

SIPA(Вести)

Оснивање специјалног тима у оквиру Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), који ће се бавити истраживањем злочина над Србима у Сарајеву, доказ је да се по том питању ствари полако мењају, али представници удружења српских жртава и даље су скептични и сумњају у позитиван исход целе приче.

Подсетимо, из СИПА-е је потврђено да је специјални тим формиран и да ће радити у координацији са тимом Тужилаштва БиХ који истражује ратне злочине на ширем подручју Сарајева. Према тврдњама из СИПА-е, специјални тимови се оснивају када се истражују сложени предмети, а злочини у Сарајеву спадају у ту категорију.

Оснивање посебног тима тражиле су породице убијених и несталих Срба, јер истраге које су до сада о тим злочинима водили Тужилаштво БиХ и кантонална тужилаштва нису довеле до процесуирања одговорних. Према подацима СИПА-е, у Сарајеву је током рата убијено око 2.700 Срба, од тога око 800 у самом центру града. Реч је искључиво о цивилима.

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић вест о оснивању тима примио је са великом дозом резерве. Истиче да је тај потез добар, али додаје да, ако је то урађено, само да би се јавности показало да се нешто, наводно, ради, од целог посла неће бити ништа.

– Све ово ми личи на оснивање комисије за Сарајево. Видели смо како је то завршило. Никада није честито ни основана – оцењује Митровић и додаје да и на СИПА-у и Тужилаштво БиХ утиче политика која онемогућава равноправно процесуирање одговорних на свим странама.

„Вести“ незванично сазнају да је специјални тим у оквиру СИПА-е основан по директном налогу недавно изабраног директора Горана Зубца. Према речима наших извора, СИПА ће се у наредном периоду озбиљније ангажовати, како у борби против криминала, тако и на питању ратних злочина.

С друге стране, председник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић мисли да од свега неће бити ништа, јер ће комплетан процес да води Тужилаштво БиХ.

– Морамо видети ко ће да ради у тим посебним тимовима. Ако тамо буду исти они људи који ни досад нису истраживали злочине над Србима, онда оснивање некаквог специјалног тима, нема никаквог смисла – каже Дукић.

Само професионалци

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац каже да тим не сме бити оптерећен политиком и додаје да ће бити изузетно важно да у њему буду професионалци без мрља на биографијама.

– Неће требати пуно времена да прође па да видимо како ће тај тим да ради. Чињеница је да у у правосудним и истражним органима БиХ раде људи који су оптерећени одређеним политикама. Њих треба елиминисати – каже Кошарац.