Прочитај ми чланак

Москва: Русија и Кина да буду део истраге о хемијском оружју

0

Sirija(Танјуг)

Москва ће инсистирати да руски и кинески представници буду део истраге Уједињених нација о оптужбама да је прошле седмице хемијско оружје коришћено у сукобима у Сирији, изјавио је данас заменик шефа руске дипломатије Генадиј Гатилов.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун претходно је најавио да ће бити покренута истрага која ће првенствено бити усмерена на ракетни напад у коме је убијено 26 људи у близини Алепа.

Сиријска влада и опозиција међусобно су се оптуживали да је друга страна испаљивала ракете напуњене хемијским средствима.

Гатилов је оценио да ће истрага бити објективна једино уколико је буде водила „избалансирана група међународних стручњака“.

Он је написао на свом твитер налогу да група мора да укључи представнике пет сталних чланица Савета безбедности УН, укључујући руске и кинеске стручњаке за хемијско оружје.

Најава генералног секретара УН уследила је после спора између Русије и представника западних земаља о томе шта треба да буде циљ истраге.

Након што су Француска и Британија упутиле писмо Бану како би му скренуле пажњу на други наводни напад у близини Дамаска и напад у Хомсу од децембра прошле године, за које су побуњеници окривили владу, Русија је оптужила те две земље да желе да одложе истрагу.

Москва је оптужила побуњенике да су употребили хемијско оружје у нападу у Алепу, што је била и верзија сиријске владе, али је Гатилов касније изјавио да не постоји „недвосмислен доказ“ за такву тврдњу.

Амерички и европски званичници верују да нема доказа да је у нападима коришћено хемијско оружје, пренео је Ројтерс.

Уколико сумња о употреби хемијског оружја буде потврђена, то би био први пут да је у две године дугом сукобу у Сирији коришћено хемијско наоружање.

Русија је критиковала Запад и арапске земље због њихових позива сиријском лидеру Башару ал Асаду да оде са власти, а заједно са Кином, три пута је блокирала усвајање резолуције у Савета безбедности УН које је требало да приморају Асада да обустави акције снага безбедности.