Прочитај ми чланак

„Косовско огњиште“ бори се за очување српства и Космета

0

Друштво српско-руског пријатељства „Косовско огњиште“ из Бања Луке основано је 16. јуна прошле године, али идеја се родила на косметским барикадама, у децембру 2011. кроз упознавање и дружење са члановима истоименог Друштва из Косовске Митровице. Заједнички циљ је борба за очување Косова и Метохије, матице српског народа и православне духовности , а кроз рад се помаже Србима на Космету на бројне начине.

drustvo srpsko ruskog prijateljstva

– Друштво српско-руског пријатељства се пре свега бави хуманитарним радом, али и патриотским активностима као што је организовање и подржавање манифестација које јачају српство и православље – истиче Александра Чавић

Имате ли конкретну сарадњу са Руском Федерацијом?

– Да, сарађујемо кроз удруживање са њиховим друштвима, која се боре за исте идеје и циљеве, као што је на пример Косовски фронт.  Наша улога је хуманитарна, патриотска, информативна, трудимо се да помогнемо у ширењу и јачању свести о српском народу и нашим коренима, али и о братском руском народу, јер како је матица православних Срба Косово и Метохија, тако је матица свих православаца Русија. Увек када смо у прилици одлазимо на Космет да помогнемо нашој браћи и сестрама – каже Александра.