Прочитај ми чланак

Дачић са Бан Ки Муном о Косову

0

ban ki mun

(Танјуг)

Премијер Србије Ивица Дачић састао се данас са генералним секретаром Уједињених нација Бан Ки Муном уочи седнице Савета безбедности, информисао га о току дијалога Београда и Приштине и пренео му став да мисија УНМИК и даље треба да има водећу улогу фактора успостављања мира и стабилности на КиМ.

„Истакао сам наше опредељење да сматрамо да мисија УН на КиМ, УНМИК, треба да има и даље водећу, кључну улогу као фактор успостављања мира и стабилности на КиМ и да, супротно ставовима Приштине, ми желимо да та мисија све више јача“ , рекао је Дачић.

Према његовим речима, иако је буџет УНМИК смањен због економске ситуације свуда у свету, па и на КиМ, Србији присуство те мисије веома значи због заштите верског и културног наслеђа, али и питања безбедности за Србе на северу, као и њихове имовине и повратника.

Са Бан Ки Муном, како је додао Дачић, разговарао је и о Хашком трибуналу и иницијативи Србије да затвореници казне служе у Србији или „у најгорем случају у земљи региона“.

„Разговарао сам са генералним секретаорм и о учешћу наших полицајаца у мисијама и он је веома задовољан тиме што Србија на овај начин даје подршку успостављању мира широм света“, указао је Дачић.

Премијер је казао и да је разговарао са представником Русије у Савету безбедности Виталијем Чуркином и захвалио му на подршци коју његова земља пружа Србији.

„Упознао сам га са дометима дијалога. Информисао сам га да то што Србија води дијалог не значи никакву промену нашег принципијелног става о статусном питању. То значи да Србија неће мењати свој став и неће признати незавиност КиМ“, поручио је Дачић.

Он је рекао Чуркину и да то што дијалог напредује не треба да буде повод неким земљама да промене своје ставове о статусном питању КиМ.

„Наш дијалог се води у смислу налажења једног мирног и одрживог решења за актуелне проблеме на КиМ, решавање проблема паралелизма институција“, рекао је Дачић и додао да је Чуркин рекао да Русија неће мењати своју позицију и да подржава став Србије по питању КиМ.

Поред Дачића, седници ће присуствовати и шеф дипломатије Србије Иван Мркић. Седница је првобитно требало да се одржи 22. фебруара, али је због наставак дијалога између Београда и Приштине померена за месец дана.