Прочитај ми чланак

Пријавио корупцију у УН на Косову, па га малтретирали

0

Unmik

(Курир)

Џејмс Васерстром из САД, који је указао на корупцију у УН на Косову, добиће незнатан део одштете јер његове тврдње о лошем третману нису адекватно испитане.

Трибунал УН за спорове наложио је да се Васерстрому, који је радио за УН 25 година, а сада ради у амбасади САД у Кабулу, исплати 65.000 долара, што је само два одсто од суме коју је тражио – 3,2 милиона долара, јавио је Ројтерс.

Васерстром, који је био шеф канцеларије УН која је пратила рад државних компанија на Косову, разочаран је одлуком суда у Њујорку јер она, како каже, шаље погрешну поруку другима у светској организацији који размишљају да пријаве неправилности које примете.

„Ово је одлука која нема никаквих финансијских последица по УН, сума је превише мала, то је тек десетак авионских карата“, рекао је Васерстром, који сада размишља да поднесе жалбу на овакву одлуку суда.

Васерстром се најпре 2007. жалио Канцеларији за етичка питања у УН да је трпео велике последице када је поднео извештај о колегама за које је сумњао да на Косову узимају мито од локалних званичника у енергетском сектору.

Уместо да буде заштићен као узбуњивач, он је, како тврди, трпео одмазду, која је почела пошто је његово радно место у Унмику укинуто, а уговор у УН није обновљен.

Полиција УН га је, како каже, затим на кратко привела, његова канцеларија је претражена и забаракадирана, док га је Унмик испитивао због наводног сукоба интереса, јер је потписао уговор о пружању консалтинг услуга када је био завршен његов посао у УН.

Канцеларија за етичка питања утврдила је да постоје јасни докази да је у питању одмазда и затражила је од Истражног одељења УН да настави истрагу, али је, пошто је од тог одељења добила извештај 2008, закључила да одмазде није било.

Васерстром се затим жалио Трибуналу УН за спорове, који је почео да ради 2009. године и бави се тужбама запослених и бивших запослених о административнм одлукама.

Пресуда у овом случају донета је прошлог јуна, а судија је одлуку о одштети донео 15. марта ове године.

Портпарол генералног секретара УН Бан Ки Муна рекао је да одлука Трибунала УН за спорове није коначна док је не потврди Апелациони трибунал УН, као и да светска организација разматра пресуду како би утврдила да ли ће и она поднети жалбу.