Прочитај ми чланак

Закључци са севера Космета 19.3.2013.

0

Sever Kosov

I

Српски народ на Косову и Метохији, историјски је државотворан и равноправан са српским народом у преосталом делу Републике Србије, па самим тим има и историјска права и стварне интересе да остане да живи на Косову и Метохији као саставном делу Републике Србије и да му то право не може нико ускратити.

II

На северу Косова и Метохије постоје и делују институције Републике Србије као једино легалне и легитимне. Преговори који се воде у Бриселу, наводно са циљем да се ове институције кроз заједницу српских општина замене и легализују тзв. српским институцијама, у пракси би значило повлачење органа државе Србије са Косова и Метохије, престанак вршења власти на том делу своје територије, промену уставно правног поретка, легализацију отетог дела државне територије и лагализацију границе са преосталим делом Републике Србије. У том случају изгубили би се сви атрибути државности и било би потпуно ирелевантно да ли је Србија формално признала једнострано проглашену независност Косова или не.

III

Зато од Уставног суда Републике Србије поново захтевамо да без одлагања донесе одлуке о уставности постигнутих бриселских споразума и Уредби Владе Републике Србије донетих за њигову примену, а од преговарачког тима да застане са даљим преговорима и прихватањем наметнутих и условљених решења.

IV

Од надлежних органа Републике Србије и представника међународних организација и институција захтевамо и тражимо да се у потпуности поштује демократски исказана воља грађана севера КиМ на Референдуму од 15.02.2012. год и да међународна заједница престане са применом дуплих стандарда.

V

Такође од надлежних органа Републике Србије и представника међународних одрганизација и институција захтевамо да без одлагања, а по принципу повратка косовских Албанаца, створи све неопходне услове за повратак преко 200.000 расељених Срба и осталих неалбанаца и заштите приватну, друштвену и државну имовину од узурпације и незаконите приватизације од стране Албанаца и косовских институција.

VI

Најоштрије осуђујемо најновије насилничке нападе косовских Албанаца на Србе, српска гробља, српску културну баштину, институције Републике Србије, српске ученике и на све остало што подсећа на присуство државе Србије на Косову и Метохији. Од међународних институција на Косову и Метохији и од светске јавности очекујемо одлучнију и јачу осуду нецивилизацијског и насилничког понашања албанских екстремиста и припадника институција тзв Републике Косово према грађанима српске националности.

VII

Уколико се на Косову и Метохији настави са кршењем уставно правног поретка Републике Србије, битно се угрозе права и интереси српског народа и настави са завером да се српски народ сведе на националну мањину, односно етничку скупину, одборници одборничких група скупштина општина северна Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, полазећи од универзалног и неотуђивог права сваког народа на самоорганизовање, самоопредељење, удруживање и слободан друштвенополитички, економски, културни и социјални развој, прибећи ће оснивању Скупштине Северног Космета као највишег представничког и законодавног органа.

 

У Косовској Митровици

19.03.2013. године

 

Председници Скупштина општина

Косовска Митровица

Ксенија Божовић

______________________________

Звечан

Момчило Гвоздић

______________________________

Зубин Поток

Стеван Божовић

______________________________

Лепосавић

Славко Стефановић