Вук Драшковић: Косово је држава

(РТС)

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић изјавио је гостујући у емисији Око на РТС-у да није оптимиста да ће сутра у Бриселу доћи до договора између Београда и Приштине.

vuk

„Очигледно је да је бриселски дијалог у опасности, на пола корака од споразума, у Београду се опет размахала стара патриотска реторика, старо повлачење црвених линија и ударање главом у зид, што може да изазове опасне последице по Србију и по Србе на Косову“, рекао је Драшковић.

„Све оно што је изван реалности, што говори да не смемо попустити ни мало, ни у чему, све оно што позива народ да брани нешто што је изгубљено и оверено капитулацијом, све оно што позива на сукоб са Европом и Западом – то је та реторика“, сматра Драшковић.

Председник СПО-а наглашава да, уколико овај дијалог пропадне, новог неће бити, а за прекид дијалога бићe оптужена Србија.

„Не само да ћемо изгубити датум за почетак преговора са ЕУ, него ће бити пресечено и стратешко кретање државе ка Европи и Западу, ништа више неће обавезивати власти на Косову да поштују Ахтисаријев документ о локалним самоуправама на КиМ“, наводи Вук Драшковић.

Лидер СПО-а сматра да је потпредседник Владе Александар Вучић „тај који може и мора да спречи крах бриселског дијалога и не дозволи овако црни сценарио и по Србију и по Србе на Косову“.

„Он је једини преостали политички ауторитет и он на своја леђа мора да преузме то питање“, рекао је Драшковић, наводећи да је подржавао премијера Ивицу Дачића када је искрено говорио о Косову, односно када је причао „лажемо вас већ 13 година да је Косово наше“.

„Тај Дачић је преко ноћи променио плочу и сада прича неке друге ствари. Сада каже да заједница српских општина мора добити законодавну, извршну, судску и полицијску власт – то су атрибути државе“, наводи Драшковић.

Вук Драшковић истиче да је Косово већ сада држава „признавали ми да оно као држава постоји или не“.

„Реалност каже да је Косово већ сада држава, пресудом МСП-а речено је да проглашење независности није противно ни повељи УН ни међународном праву, ни Резолуцији 1244. Косово признају 22 од 27 чланица ЕУ и већа половина чланица УН“, каже Драшковић.

„То су чињенице које не можемо променити, нити будући развој ситуације када ће Косово добити статус посматрача у Генералној скупштини УН, на исти начин као што је то недавно стекла и Палестина“, навео је лидер СПО-а.

Вук Драшковић сматра да је оно што се сада Србији нуди у дијалогу, више од плана З-4 за крајишке Србе.

На питање да ли има простора да Приштина попусти, Драшковић каже да ће у завршници дијалога Приштина морати да направити искораке, али ка нечему што је план „Ахтисари плус“.

„Ахтисари плус би могао бити допуњен тиме да у свим српским општинама постоје првостепени судови, а да можда Северна Митровица добије другостепени суд“, наводи Драшковић.

„Био сам министар спољних послова када су Немачка и Америка прилично грубо завртале руке Приштини и притискале је да прихвати Ахтисаријев план и подели унутрашњи суверенитет између Срба и Албанаца на Косову“, каже Драшковић.

Истиче да општине на Косову имају степен аутономије какав могу да сањају општине у Србији.

„Предвиђена је заједница српских општина која гарантује интересно међусобно повезивање свих српских општина, као и њихово повезивање са државом Србијом, а Србији је дозвољено да финансијски може да помаже српском народу, под условом да је та помоћ транспарентна и да се пријављује Приштини“, рекао је Драшковић.

Лидер СПО-а додаје да је тим планом Косово било присиљено да се одрекне национално албанске заставе и да по Ахтисаријевом документу нема званичне религије, српски и ћирилица су званични језици на целој територији Косова, а „Косову је забрањено и да сања о било каквом уједињењу са Албанијом“.

Први човек СПО-а истиче да је суштина спора у томе што лидери четири општине са севера Косова јавно говоре да не прихватају ништа по косовским законима, „хоће да све добију по законима Србије, а то је немогуће и то Косово неће прихватити“.

Драшковић каже да у нашем Уставу пише да је Косово под сувереном влашћу Србије, а „правна норма која се не може извршити не обавезује“. „Она се може извршити једино тако што ћемо одмах ступити у рат, и једином силом можемо повратити Косово, ако добијемо рат“, наводи Драшковић.

Председик СПО-а сматра да су бриселски преговори прилика да се из Ахтисаријевог плана извуче још понешто, додајући да се тим документом део суверенитета који је одузет Србији сада враћа српском народу на Косову и Метохији.