Прочитај ми чланак

Извозићемо кола Русима без царине?

0

kop_dinkic(Б92)

Млађан Динкић најавио је да ће с премијером Ивицом Дачићем путовати у Москву где ће разговарати о бесцаринском извозу аутомобила из Србије на руско тржиште.

 

Динкић је на Копаоник бизнис форуму рекао да је аутоиндустрија главни извозни адут Србије и да би у случају договора о бесцаринском извозу аутомобила на руско тржисте у Србију стигао још један страни произвођач аутомобила.

Ове године се очекује да крагујевачка фабрика извезе између 110.000 до 160.000 аутомобила, а што ће добрим делом зависити од тога како ће америчко тржисте прихватити нови модел аутомобила из Крагујевца.

Влада Србије је, по речима Динкића, спремна да обезбеди подстицаје за четири индустријска сектора – аутоиндустрију, ИТ сектор, аграр и одбрамбену индустрију.

Динкић је додао да ће подстицаји које је добио Фијат за производњу у Крагујевцу биће омогућени и инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата који ће улагати у пољопривреду Србије, пре свега у канале за наводњавање.

Одбрамбена индустрија може, како је додао, да повуче раст извоза јер је у њу укључен велики број фабрика, али је потребно улагање у истраживање и развој тих компанија.

Динкић је најавио да ће разговарати и с представницма НБС и пословних банака како да се обезбеди боља ликвидност привреде повољнијим каматним стопама на позајмице и навео да је значајно пала камата на државне обвезнице, што би требало да се одрази и на снижење камата на кредите које банке дају привреди.

Динкић је истакао да је влада спремна да помогне и приватним предузећима која имају проблеме у пословању, тако што би добијала мањински пакет у тим фирмама, а за то би иницијатива требало да потекне од тих фирми, а не од државе.

Ова година боља од претходне

Поводом примедби привредника да је лош Закон о планирању и изградњи, Динкић је рекао да привредници треба да се организују и предложе боље прописе, међу којима је и тај закон, и додао да ће, „ако буду чекали владу, чекати још 20 година“.

Динкић је оценио да ће ова година бити боља од претходне и да очекује да се остваре прогнозе раста БДП-а од 2,5 одсто.

„Свесни смо да то није довољно, али за ову годину то ће бити солидан резултат“, оценио је Динкић.

Јубиларни 20. „српски Давос“ окупиће до 15. марта више од 500 учесника, међу којима су представници владе, привредници, банкари, економисти, стране дипломате и челни људи канцеларија међународних финансијских институција у Србији.