Прочитај ми чланак

Комисија за људска права: Унмик није истражио отмице и убиства на Космету!

0

Саветодавна комисија за људска права на Космету оценила је да Унмик није истражио отмице и убиства која су се догодила од доласка те мисије на Косово и Метохију, јуна 1999. године, саопштено је вечерас.

У свом првом мишљењу о отмицама и убиствима, које је утврђено крајем 2012. године, Комисија наводи да су власти обавезне да ваљано истраже „сумњиве случајеве смрти и нестанка“ грађана.

Комисија је примила 250 жалби, а посебно се осврнула на случај једне становнице Призрена, која је полицији Унмик пријавила отмицу мужа и сина 1999. године.

Њихова тела су нађена у масовној гробници, а, по налазу Комисије, полиција Унмик, није предузела никакве истражне радње.

Комисија је предложиила да се Унмик извини тој породици због пропуста и да размотри исплату штете. У саопштењу се додаје да би у решавању тих проблема требало да учествују и локалне органе и невладине организације на Космету.

Саветодавну комисију за људска права је основао Специјални представник Генералног секретара, Уредбом Унмика из марта 2006. године.

(Блиц)