Прочитај ми чланак

Жириновски: „Није метеор, већ ново оружје САД“

0

Москва — Контроверзни руски политичар Владимир Жириновски тврди да на Уралу није пао „никакав метеор, већ да су Американци тестирали ново оружје“.

„То су приче за примитивце. Какав матеор? Универзум има сопствене законе“, рекао је он, преноси Раша тудеј.

„Кад нешто падне – то је човек направио. Људи су ратни хушкачи и провокатори“, истакао је лидер руске Либерално демократске партије, који је иначе познат по својим екстремним и ексцентричниом изјавама.

Жириновски је рекао да је амерички државни секретар Џон Кери наводно безуспешно покушавао да добије руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и да га је звао телефоном два дана заредом.

Он, наиме, сматра да је Кери желео да упозори Лаврова да ова провокација може негативно да се одрази и на Русију, што је урађено „нападом метеора“, пренела је агенција РИА Новости.

Званична Москва потврдила је у четвртак да је 12. фебруара примила позив из Вашингтона поводом организације хитног телефонског разговора између Лаврова и Керија.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је портпарол Стејт департмента Викторија Нуланд изнела „нетачне тврдње“ наводећи да није било могуће ступити у контакт са Лавровим.

„Нажалост, разговор није могао бити организован због пренатрпаног распореда руског шефа дипломатије и његове радне посете афричким земљама. Информисали смо САД једном о томе. Нове захтеве нисмо примили након 13. фебруара“, рекао је Александар Лукашенко, портпарол Министарства спољних послова Русије.

Подсетимо,метеорска киша погодила је јуче Чељабинску област у Русији. Око 1200 људи повређено је након експлозије метеора у доњем делу атмосфере изнад Урала, а од детонација попуцали су прозори у неколико градова. Касније су нађена три кратера.

Штета због пада метеора на Уралу процењује се на више од 25 милиона евра.

У међувремену, кубански медији су јавили и да је на небу изнад централног дела Кубе синоћ уочено тело налик на метеор које се претворило у ватрену лопту и експлодирало.

 

(Б92)