Прочитај ми чланак

Високи Дечани под опсадом, капија манастира затворена први пут после 13 година

0

Београд – Епархија рашко-призренска саопштила је данас да је манастир Високи Дечани блокиран снажним снагама полиције и Кфор-а због претњи руководства општине Дечани и екстремних група да ће протестовати испред манастира због одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права тог манастира.


Они су, како пише у саопштењу, намеравали да данас протестују пред самим манастиром и да је због „отворених безбедносних претњи“ игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић одлучио да затвори капије манастира за све посетиоце, први пут у последњих 13 година.

Наводи се да општинске власти воде медијску и политичку кампању да се притисцима и претњама обори одлука Врховног суда Косова и манастиру Дечани одузме 50 одсто његове имовине.

„Руководиоци општине и екстремне групе желе да се пробију пред манастир да би протествовали. Кфор и полиција блокирају кордонима приступ манастиру“, пише у саопштењу те епархије.

Игуман манастира Сава Јањић обавестио је данас и страна представништва у Приштини, ОЕБС и Еулекс да је манастиру онемогућен нормалан живот и да општина Дечани не само да не поштује законе већ отворено ради на етничком чишћењу те територије.

Увреде и претње због имовине манастира

Епархија рашко-призренска је навела да је намера демонстраната да пред манастиром поставе плакате са увредљивом садржином и подсетила да су се на досадашњим протестима у оближњем граду појављивале пароле и слогани у којима се наводи да тај манастир није српски већ албански манастир и да су монаси на силу окупирали манастир.

Циљ тих парола је, како пише у саопштењу, одузимање те светиње, њене имовине и протеривање монаштва Српске православне цркве (СПЦ) и преосталих Срба.

„Већ данима манастир Високи Дечани изложен је демонстрацијама које се одржавају у оближњем граду, најувредљивијим порукама и отвореним претњама поводом одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права манастира“, наводи се у саопштењу.

Како је саопштила епархија рашко-призренска, Влада Косова се званично обавезала пред медјународном заједницом да ће пружити верске и правне слободе свим верским заједницама, укључујући и СПЦ и да ће светиње СПЦ бити посебно заштићене.

 

(Бета)