Прочитај ми чланак

Велика пљачка државе: Таксирали службеним возилима Железнице

0

Драгољуб Симоновић, нови директор „Железница Србије”, најавио укидање службених аутомобила и продају 103 возила, али и уштеде на сваком кораку

„Железнице Србије”, које важе за највећег губиташа међу јавним предузећима са минусом од девет милијарди динара, немилице су трошиле паре на службене аутомобиле, храну и телефонирање. За бензин и делове аутомобила прошле године потрошено је 153 милиона динара. Само један директор у ресторанима овог јавног предузећа потрошио је 100 милиона динара. Месечни рачун за фиксне телефоне износи четири милиона динара, упркос томе што постоји систем да се унутар предузећа бесплатно телефонира.

Ово је у пословним књигама „пронашао” нови директор Драгољуб Симоновић за нешто дуже од месец дана колико је на челу „Железница Србије”.

– Службене аутомобиле користе помоћници директора, њихови заменици, шефови кабинета, саветници, секретарице. Дао сам налог да се неким запосленима укину службени аутомобили и да се 103 возила дају на лицитацију и продају. Запањујуће је да поједини возачи у току радног времена ставе такси таблице на служена кола и таксирају, а неке аутомобиле користе људи који уопште нису запослени у „Железницама”. Утврђено је такође да су без тендера рађене поправке и набављани делови и да није било никакве контроле при потрошњи горива. Још немам пресек стања за свих 170 аутомобила који се користе у седишту предузећа – каже Симоновић за „Политику” и најављује да ће прекршајно и кривично одговарати сви који су злоупотребили службени положај.

– Могу да разумем да генерални директор за ручкове у иностранству потроши 300.000 динара на борд картицу, али не могу да дозволим да их немилице троше нижи чиновници. Некима ћу послати писмо да врате паре које су потрошили и укинућу им и оно што нисам планирао. Обично се прстом упире у генералног директор, а овде су крупне рибе на много нижим позицијама од директора. Не можете им ништа –уверава Симоновић.

Он каже да је затекао потпуно расуло у систему и да ће то уредити тако што ће прво „зграбити крупне рибе и процесуирати их како би послао поруку новима који ће тек доћи”.

– Загребао сам тамо где нико није ни покушао. Мој задатак је да истерам на чистац све оно што је било лоше. Болно ће бити за мањину, али добро за огромну већину запослених. Тренутно постављам правила игре где ће свако знати шта сме, а шта не сме да уради. Тражио сам извештаје свих служби. Затрпавају ме гомилом папира мислећи да ће ми убити вољу. Али нећу одустати и утврдићу за сваки динар како је потрошен – обећава Симоновић

Симоновић истиче да ће полиција утврдити зашто две године није повучено 200 милиона евра кредита за набавку возова и опреме за шта је плаћено два милиона евра пенала.

– Уговорене су паре за 30 нових возова. Нису зарадили ни динар, јер нису купљени. За кредит који је намењен за набавку опреме плаћамо пенале, плус ће нам закочити реализацију руског кредита, јер без опреме не можемо да кренемо у ремонт пруге. Другим речима, нечијом небригом и плаћањем пенала бачен је један дизел воз који превози 100 путника. Због тога ће неко морати да одговара – уверава Симоновић.

Запослене неће отпуштати, али ће их преквалификовати и премештати на радна места на којима су потребни. И контролисаће их.

– Обући ћу цивилно одело сешћу у воз па ћу да контролишем кондуктере. Када ухватим двоје-троје да паре од карти стављају у џеп више нико неће смети ни шибицу да узме. На железничкој станици ћу се ноћу појавити као путник па ћу на лицу места да видим да ли је особље љубазно, да ли су возови чисти – обећава Симоновић.

Он каже да ће приход бити повећан, а субвенције које износе око 14 милијарди динара бити смањене. Оног тренутка када „Железнице” понуде бољи квалитет услуга, заврше ремонт пруге, купе возове, што ће бити за пет до седам година, може се очекивати велико повећање броја путника. Дотле транспорт робе зависи у великој мери од стања привреде, каже наш саговорник и наводи пример Железаре у Смедереву. Одласком америчког „Ју-Ес стила” приход „Железнице” опао је за 20 одсто.

Губитак већи одмилијарду евра

„Железницама” годишње недостаје око 13 милијарди динара. Влада је тој компанији из буџета обезбедила 14,6 милијарди динара за 2013. „Железнице” су 2012. завршиле са губитком од 134 милијарде динара. Више од милијарду евра.

– Набавке ће бити централизоване и сваки шараф који изађе из магацина биће приказан и мораће да се докаже где је завршио. То се односи на гориво и све остало. „Железнице” тренутно пописују некретнине да би се видело по којим ценама се издају локали и пословни простор, да ли корисници плаћају воду, струју – рекао је Драгољуб Симоновић, директор „Железница” и навео пример штампарије и Саобраћајног института ЦИП који бесплатно станују у згради „Железница” у Немањиној улици, а све своје услуге од овог предузећа уредно наплаћују.

Маријана Авакумовић
 
 
(Политика)