Прочитај ми чланак

Три природна начина да се ослободите отровног афлатоксина

0

Српска радикална странка сматра да се афера око афлатоксина у млеку свела на препуцавање два Горана, једног из републичке, а другог из покрајинске власти, једног из СНС-а а другог из ДС-а, са циљем прикупљања јефтиних политичких поена, због чега су грађани Србије не само отровани афлатоксином, већ и додатно дезинформисани и застрашени, изјавила је др Ана Симоновић, генерални секретар СРС и молекуларни биолог и биљни физиолог, научни сарадник Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Како се још јесенас знало да је кукуруз, оштећен сушом, заражен гљивицама Aspergillus и стога контаминиран афлатоксином, надлежни из сектора пољопривреде и здравства су морали да спрече улазак тог кукуруза у ланац исхране и да га униште, а не да дозволе пољопривредницима да такав кукуруз откупљују по нижим ценама и њиме хране стоку.

Најављено је да ће се  5. марта у  Скупштини Републике Србије расправљати о афери афлатоксин. СРС пита на основу чега ће се расправљати о угрожености здравља грађана, када нема података о количини конзумираног тосксина, било путем млека или других прехрамбених артикала. Зато апелујемо да држава спроведе анализу узорака урина од случајног узорка од барем 1000 грађана на присуство биомаркера афлатоксин -N7-гуанина, показатеља оштећења организма, и посебно јетре, афлатоксином.

Питамо се и зашто се силни стручњаци, којима наводно СНС обилује, нису потрудили да претраже стручну литературу и грађанима понуде неке корисне савете у овој здравственој кризи? Постоје природни начини да се знатно умањи штетно канцерогено дејство унетог афлатоксина, а то су: комзумирање зеленог поврћа – спанаћа, блитве, зеља (јер хлорофил спречава везивање афлатоксина за ДНК), поврћа из фамилије купуса, а посебно броколија (јер садрже супстанце које помажу неутрализацију овог отрова у јетри) и пробиотика (јер бактерије млечно-киселинског врења помажу да се афлатоксин избаци из црева), истакла је др Симоновић.

СРС унапред упозорава јавност да је могућа последица ове афере и манипулација јавног мнења у смислу промоције увоза ГМО сточне хране, нпр. кукуруза отпорног на сушу или отпорног на гљивице, што би било недопустиво.

 

(СРС)