Прочитај ми чланак

Пантић: Албански терористи спремају напад на Кфор и Еулекс

0

Заменик директора Владине канцеларије за КиМ Крстимир Пантић оценио је у разговору за Телеграф да је ситуација у покрајини тренутно мирна, али забрињавајућа и напета.

– Страхујемо да ће се ситуација и даље погоршавати јер имамо сазнања да ће терористичка организација АНА (албанска национална армија) извести неки напад на северу покрајине, где би жртве требало да буду припадници КФОР-а или Еулекса, а онда за то били оптужени Срби – упозарава Пантић.

Он наглашава да би такав инцидент био повод за интервнецију, односно окупацију севера покрајине од стране косовских безбедносних снага, Кфора и Еулекса у циљу коначног стављања севера под контролу, чиме би Срби били доведени пред свршен чин. Избор би био или насилно интегрисање у албанске институције или напуштање вековних огњишта.

– Ово је упозорење и Кфору и Еулексу, да и ми имамо одређена сазнања шта може да се деси. Уколико дође до неповољног развоја ситуације, одговорност ће сносити Кфор и Еулекс, којима су поверени мандати да осигурају мир и безбедност на читавој теритотији Косова и Метохије.

Пантића, како је рекао “посебно забрињава чињеница да је нови шеф мисије Еулекса некада већ боравио на Косову као помоћник Вилијама Вокера”.

– Нови шеф Еулекса био је у Рачку када се десио сукоб између припадника полиције и војске са албанским терористима и он је био један од оних који су писали записник о томе да је српска страна направила масакр – подсетио је Пантић.

 

(Телеграф.рс)