Прочитај ми чланак

Холивудске звезде бране Србију

0

Изјава холивудског глумца и двоструког оскаровца Тома Хенкса (56) коју је, наводно, дао у интервјуу за кабловску станицу Е! да је “Косово одувек било српско и да ће поново бити једног дана”, изазвала је лавину коментара на Балкану.

Профил америчке мегазвезде на “Фејсбуку” у понедељак је био затрпан коментарима. Једни га подржавају, други “пљују”. “Живео Томе, хвала на подршци, велики си човек”, прокоментарисали су Зоран Ђурић и Ђура Сучевић, док су Шефкет Кркса, Блерта Рустеми и Бесник Кељменди оставили низ увреда и псовки на “фејсбук зиду” Тома Хенкса. Владимир Коларић написао је да су “Шиптари бесни због глумчевих тврдњи о светој српској земљи Косову, вероватно из разлога што не могу да га подмите својим крвавим новцем зарађеним од дроге и трговине људским органима”.

Хенкс је познат у Холивуду по свом интересовању за историјске теме, учествовао је заједно са Спилбергом у документарно-историјском филму о Другом светском рату, а важи за једног од не само најбољих већ и најобразованијих глумаца. Србе је упоредио са Јеврејима, који упркос свему никада нису губили веру у своје корене и да ће се вратити у своју земљу, па су се цео миленијум поздрављали са “догодине у Јерусалиму”.

Глумац је прешао у православце када се 1988. оженио Ритом Вилсон, чији је отац био Бугарин, а мајка Гркиња. До 10. године је био католик, али Хенкс православље сматра духовним наслеђем:

ГАХАНЕ, СРБИНЕ!

Енглез Дејв Гахан, певач групе “Депецхе Моде” која ће 19. маја одржати концерт на београдском Ушћу, већ 14 година је православац. Он се 14. фебруара 1999. оженио са Џенифер Склиас, грчког порекла, када се и покрстио. Са три прста однедавно се крсти и супермодел Наоми Кембел, која је због дугогодишње везе са руским тајкуном Владиславом Дороњином постала верник Руске православне цркве. Познати православци били су и Боб Марли, Јул Бринер, Натали Вуд и Карл Малден.

Православци су и британски певач Џорџ Мајкл и звезда серије “Пријатељи” Џенифер Анистон, обоје Грци по оцу. Глумац Џејмс Белуши (баш као и његов покојни колега Џон Белуши) је православни Албанац. Редовно је посећивао Српску православну цркву у Лос Анђелесу, али је отворено подржао независност Косова, а онда добио и почасно држављанство Албаније.

– Венчао сам се у Цркви Свете Софије, истој оној у којој је моја супруга крштена, и у којој смо крштени моја деца и ја. Често идемо на богослужења, постимо и причешћујемо се за Ускрс. Одлазим у цркву како бих размишљао о тајни. Промишљам и питам се зашто су људи такви какви су, зашто се лоше ствари дешавају добрим људима и обрнуто.

Хенкс је само последњи у низу славних који су подржали Србе када је реч о Косову. Тако је, на пример, најпопуларнији Џејмс Бонд свих времена, сер Шон Конери, ситуацију око јужне српске покрајине упоредио је са његовом родном Шкотском.

– Током историје, Шкотска је имала далеко више основа да добије независност, али јој није било дозвољено да се отцепи. Која је разлика између моје домовине и Косова, па се прави такав преседан – пита се прослављени глумац.

Глас против распарчавања Србије пре неколико година дигли су и Мајкл Даглас, Роберт де Ниро и Џони Деп. Њихов глас чује се много даље и боље, и више се цени него глас већине политичара. Када обичан Американац види да неки од најбољих и најпопуларнијих холивудских глумаца подржавају српску ствар, почиње другачије да гледа на проблем. Ричард Гир, веома активан у кампањи за независност Тибета, испрва није био наклоњен Србима, али је после разговора са Шерон Стоун (која преко утицајних људи у САД покушава да спречи независност Косова), променио мишљење.

Наиме, постао је веома сумњичав због огромног притиска и тврдоглавог инсистирања да се Косово одвоји од Србије.

– Мора да постоји нешто друго у вези с Косовом, јер толико желе да га отму – закључио је Гир.

Џорџ Клуни изјавио је да је српски лоби у Америци веома слаб, те да све што се може чути или прочитати потиче од албанског лобија. Холивудска легенда Роберт де Ниро зна више о Србији од већине Американаца.

Као студент путовао је по нашој земљи и провео неколико незаборавних дана са сељацима у једном шумадијском селу. Ћерку је крстио Дрина, јер му је супруга у време трудноће читала роман “На Дрини ћуприја”, нашег нобеловца Иве Андрића. Његова одлична информисаност не чуди превише, а у међувремену се спријатељио са најбољим српским тенисером Новаком Ђоковићем, кога је 2007. подржао на турниру “Ју-Ес опен”.

 

(Вечерње Новости)