• Почетна
  • СВЕТ
  • Чак 54 одсто грађана Русије сматра да се САД непријатељски односе према њиховој земљи
Прочитај ми чланак

Чак 54 одсто грађана Русије сматра да се САД непријатељски односе према њиховој земљи

0

За велику већину грађана Русије САД више нису земља за подржавање

 

  • Само 27 одсто Руса сматра Америку пријатељском земљом. Пре десет година САД је пријатељском државом сматрало 36 одсто анкетираних

  • На питање „шта вам пада на памет кад се помену САД“, а најчешћи одговори су били: „Ирак, Авганистан, Вијетнам“; „мешају се у политику других земаља“; „Америка предњачи у наметању својих ставова и интереса“ и „док год постоје САД – биће рата у свету“

  • Професор московске академије „Плеханов“ Сергеј Марков: „Деведесетих су САД биле веома важан фактор и сва пажња је била усмерена према Америци. Данас је пажња грађана Русије усмерена на унутрашње проблеме и унутрашњу политику – наш живот зависи од нас и то је важно. А Америка се губи у облацима и доживљава као нешто неважно“

        Анкета московског Фонда Јавно мњење – обављена 9. и 10. фебруара у сто градова и насеља – показала је да грађани Русије имају све негативнији однос према САД.

       Америка генерално негативне асоцијације изазива код 27 одсто анкетираних грађана Руске Федерације, а позитивне – само код 15. Експерти су уверени да овакви одговори сведоче и о далекосежнијим променама. Јер, проценат оних који су се негативно односили према САД почетком 2001. био је – 17 одсто.

       Чак 54 одсто грађана Русије сматра да се Сједињене Државе непријатељски односе према њиховој земљи. Оних који су у то били уверени 2001. године било је 47 одсто.

       Само 27 одсто Руса сматра Америку пријатељском земљом. И овде је дошло до значајног пада јер је пре десет година САД пријатељском земљом сматрало 36 одсто анкетираних.

       Последња трвења између Русије и САД поводом усвајања деце, али и политичких питања, одразили су се и на промну односа грађана Русије према САД и „америчким вредностима“.

       Испитаници су били питани: „шта вам пада на памет кад се помену Сједињене Америчке Државе“.

       Најчешћи одговори су били: „Американци започињу у разним земљама“; „Ирак, Авганистан, Вијетнам“; „мешају се у политику других земаља и распирују ратове“; „Америка предњачи у наметању својих ставова и интереса“; „док год постоје САД – биће рата у свету“.

       Други „асоцијативни ред“ био је: „хаос“; „неред, наказност“; „мафија, наркотици“; „разврат, туче, убиства“; „блуд, мародерство“; „пуцњава по школама“; „убиства међу омладином, сведозвољеност“.

       Само је 15 одсто испитаника имало позитивне асоцијације према САД: осам процената (унутар тих 15 одсто) САД повезује са богатством („људи тамо добро живе, „благостање“), три процента са величином („снажна држава“, „суперсила“). Још приближно толико сматра да је у Америци доминантна  демократија. А преостали један проценат Сједињене Државе асоцира са „поретком“ и „поштовањем закона“.

       Равно 26 одсто испитаних САД сматра земљом Абрахама Линколна и Џорџа Вашингтона, али их још већи проценат повезује са Мекдоналдсом и Холивудом. Иста група зна и за Колумба и за Перл Харбур.

       Професор московске академије „Плеханов“ Сергеј Марков сматра да подаци испитивања сведоче да се не ради о негативној оцени САД, већ о томе да „значај Америке опада у очима грађана Русије“.

       „Позитиван однос према САД има и даље доста грађана Русије и ако је реч о краткорочним реакцијама онда је све једноставно: ми имамо гори однос према САД кад Американци раде оно што се ни једном нормалном човеку не може свидети. На пример, кад некога бомбардују“ – наглашава професор Марков.

       И додаје: „Деведесетих су САД биле веома важан фактор и сва пажња је била усмерена према Америци. Данас је пажња грађана Русије усмерена на унутрашње проблеме и унутрашњу политику – наш живот зависи од нас и то је важно. Док се Америка губи у облацима и доживљава као нешто неважно“.

       Заменик директора Центра за политичку конјунктуру Алексеј Зудин процењује да је велики број равнодушних према САД последица „декларисане индиферентности“.

       „Тако бива – сматра овај експерт – кад човек не жели негативно да одговара и говори „не знам“ – што представља скривену форму осуде и љубазно одбијање демонстрирања негативних осећања“.

       Зудин сматра да је став грађана Русије према Америци доследан.

       „Грађани Русије су свој однос према Америци почели одавно да мењају, још крајем „90-тих, а преломни су били западна интервенција против Југославије и бомбардовање Београда. Дакле: већ дуже време видимо веома трезвене оцене понашања САД на међународној арени“ – наглашава Зудин.

       По његовом мишљењу, не ради се о руском антиамериканизму, већ о прагматизму:

       „Нема основа да се грађанима Русије спочитава антиамериканизам. Испитаници из године у годину доследно праве разлику између САД као државе и Американаца као људи. Нема предубеђења, постоји само реализам“.

       Приредио: Горан Шимпрага

(Факти)