Прочитај ми чланак

Ал Дахра: Србија је богата водом и земљом а то је код нас вредније од злата

0

Емирати су једно од оних места где најбоље можете да се уверите колико су важни вода и земља. Због високих температура током лета код њих се поврће гаји у пластеницима. Воде нема, па је зато „вредна као злато“ Компанија из Емирата „Ал Дахра“ планира инвестиције у пољопривреду Србије, која је како кажу, богата природним ресурсима.

Захваљујући нафти, Уједињени Арапски Емирати су међу 30 најбогатијих држава у свету. Град Алреји је оаза, 160 километара јужно од Абу Дабија, а подно највише планине у Емиратима.

Међутим, и ту, као и другим местима, свака биљка понаособ се наводњава. Лети, температуре су преко 50 степени и поврће може да се гаји само у пластеницима, односно зеленим кућама.

Менаџер пластеника „Ал Дахра“ у Алреји Махмуд Леит се жали да воде нема, па је зато, каже, вреднија од злата.

„Овде у 185 пластеника, наводњавамо поврће тако што се вода пропушта кроз земљу, један део се скупља у колектор како би се опет та иста вода искористила“, објашњава Леит.

У Емиратима се одавно ради на стратегији која ће омогућити довољне количине хране у сваком тренутку. За то је, како кажу, одговорна компанија „Ал Дахра“.

Потпредседник компаније „Ал Дахра“ Кадим Алдареи каже да су срећни, јер имају лидере који знају где желе да буду кроз две деценије.

Тиме долазимо и до питања: Зашто би неко ко има милијарде долара профита, изабрао да инвестира у српску пољопривреду? Сем очигледно блиских односа на званичном нивоу, пресудила је локација и наравно, природа.

„Србија је богата природним ресурсима – водом и земљом. Наш технички тим, који је посетио Србију прошлог месеца, већ има идеје како да побољша квалитет земље. Желимо партнерство са српским пољопривредницима, јер само на тај нацин може да се унапреди пољопривреда“, објашњава Кадим Алдареи.

Емираћани итекако су свесни да су њихови природни ресурси ограничени, пре свих нафта, и зато у свему доносе дугорочне стратегије.

(РТС)