Прочитај ми чланак

Крагујевац: Кућу Ђуре Јакшића руше због саобраћајнице

0

У локалној самоуправи тврде да се стручна јавност сагласила да кућа у којој је познати романтичар становао нема значај да би била под заштитом државе као споменик културе

Кућа у којој је песник и сликар Ђура Јакшић становао две године, док је предавао цртање и краснопис у крагујевачкој гимназији, биће срушена, а на њеном месту, према најновијим плановима надлежних, наћи ће се саобраћајница.

Крагујевац, прва престоница модерне Србије, био је стециште многих знаменитих људи. Међутим обележја која би требало да подсећају на то време изостала су или су уништена.

Рушење куће Ђуре Јакшића први пут се помиње 2009. године. Од тада у локалној самоуправи тврде да се стручна јавност сагласила да кућа у којој је познати романтичар становао нема значај да би била под заштитом државе као споменик културе.

Најпре се говорило да ће ту нићи реплика куће, потом стамбено-пословни објекат, а најновији план је – улица.

Славица Ђорђевић, помоћница градоначелника за културу, каже да ће се на том месту наћи и обележје посвећено познатом уметнику.

“Сматрамо да ћемо једним обележјем у виду чесме и бисте Ђуре Јакшића уз стављање и пригодне табле о подацима када је он боравио у Крагујевцу на сасвим солидан начин обележити присуство таквог једног песника и сликара у Крагујевцу”, сматра она.

(Курир)